Wykonanie
Młode marchewki mają w sobie coś urzekającego. Są pełne
słodyczy, w radosnym
pomarańczowym kolorze. Te kilkucentymetrowe korzonki są także bardzo delikatne w smaku.Ale główną rolę w tym daniu otrzymał
kurczak.
Kurczak pieczony z odrobiną
syropu klonowego, z
tymiankiem,
czosnkiem i
słodką papryką. Zamarynowany z odrobiną
soku cytrynowego, który sprawia, że
mięso jest kruche.
Kurczaka piecze się po woli, dzięki
czemu mięso jest nad wyraz delikatne.
Składniki:1
kurczak1 łyżeczka
soli (płaska)1 łyżeczka suszonej
papryki1/2 łyżeczki
tymianku1/2 łyżeczki suszonego
czosnku1 łyżka
oliwy1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka
syropu klonowego300g
młodych marchewek1 łyżka
masła2 ziarna
ziela angielskiegosól1/2 szkl
wodyziemniakiwodaPrzygotowanie:
Kurczaka umyć i osuszyć. W miseczce przygotować marynatę: wymieszać
sól z
czosnkiem,
papryką i
tymiankiem, dodać
sok z cytryny,
oliwę i
syrop. Natrzeć dobrze
kurczaka i odstawić na minimum godzinę w chłodne miejsce.Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 C i do nagrzanego włożyć
kurczaka. Piec ok 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec ok 90 minut.
Marchewki umyć i włożyć do małego garnka, zalać
wodą, dodać
sól i
ziele angielskie. Gotować ok 10 minut od momentu zawrzenia. Po tym czasie odlać dokładnie
wodę i do garnka włożyć łyżkę
masła. Wymieszać, aby każda
marchewka była obtoczona w
maśle.
Ziemniaki umyć i włożyć do dużej, płaskiej patelni lub rondla. Zalać odrobiną
wody, tak, aby przykryła dno na wysokość 1-1,5 cm. W zależności od wielkości
ziemniaków, im większe tym więcej
wody. Przykryć pokrywką, zagotować. Zmniejszyć ogień i na najmniejszym parować
ziemniaki ok 15 minut. Włożyć do piekarnika na blachę z
kurczakiem ok 30 minut przed końcem pieczenia.Ok 15 minut przed końcem pieczenia
kurczaka położyć
marchewki.Smacznego :)