ßßß
Składniki:1 kurczak1 łyżeczka soli (płaska)1 łyżeczka suszonej papryki1/2 łyżeczki tymianku1/2 łyżeczki suszonego czosnku1 łyżka oliwy1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka syropu klonowego300g młodych marchewek1 łyżka masła2 ziarna ziela angielskiegosól1/2 szkl wodyziemniakiwodaPrzygotowanie:Kurczaka umyć i osuszyć. W miseczce przygotować marynatę: wymieszać sól z czosnkiem, papryką i tymiankiem, dodać sok z cytryny, oliwę i syrop. Natrzeć dobrze kurczaka i odstawić na minimum godzinę w chłodne miejsce.Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 C i do nagrzanego włożyć kurczaka. Piec ok 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec ok 90 minut.
Marchewki umyć i włożyć do małego garnka, zalać wodą, dodać sól i ziele angielskie. Gotować ok 10 minut od momentu zawrzenia. Po tym czasie odlać dokładnie wodę i do garnka włożyć łyżkę masła. Wymieszać, aby każda marchewka była obtoczona w maśle.Ziemniaki umyć i włożyć do dużej, płaskiej patelni lub rondla. Zalać odrobiną wody, tak, aby przykryła dno na wysokość 1-1,5 cm. W zależności od wielkości ziemniaków, im większe tym więcej wody. Przykryć pokrywką, zagotować. Zmniejszyć ogień i na najmniejszym parować ziemniaki ok 15 minut. Włożyć do piekarnika na blachę z kurczakiem ok 30 minut przed końcem pieczenia.Ok 15 minut przed końcem pieczenia kurczaka położyć marchewki.Smacznego :)