ßßß Cookit - przepis na Kotlety nałęczowskie

Kotlety nałęczowskie

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis z książki Kuchnia Polska..Kotlety mielone... niby nic w nich niezwykłego..ale dodatek otrębów dużo daje..a na dodatek panierka z bułki tartej i otrębów..pycha..
50 dag mielonego mięsa mieszanego
1-2 cebule
2 ząbki czosnku
1 czerstwa bułka namoczona w mleku
3 łyżki otrąb pszennych Kupiec
2 jajka
duża szczypta curry Ambic
duża szczypta mielonej ostrej papryki lub pieprzu cayenne
garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek, szczypiorek,tymianek, oregano, majeranek, kolendra)
sól
majeranek
pieprz indyjski Prymat
tarta bułka wymieszana z otrębami do panierowania
tłuszcz do smażenia
Cebulę drobno posiekać, czosnek zmiażdżyć lub drobno posiekać. Do mięsa dodać dobrze odciśniętą bułkę, jajka, czosnek i cebule, otręby, zieleninę oraz przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę i formować niewielkie kotleciki. Panierować w tartej bułce wymieszanej z otrębami i szczyptą papryki, smażyć z obu stron około 10 minut - przez pierwsze 2 minuty na dużym ogniu, a następnie ogień zmniejszyć, przykryć i dosmażyć. Podawać naj lepiej z ziemniakami puree, jednak dobrym uzupełnieniem mogą być także kluski śląskie, kopytka lub knedle.
Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari 2006
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/08/1430-kotlety-naeczowskie.html