Wykonanie
Kolejny przepis z książki Kuchnia Polska..Kotlety mielone... niby nic w nich niezwykłego..ale dodatek
otrębów dużo
daje..a na dodatek panierka z
bułki tartej i
otrębów..pycha..
50 dag
mielonego mięsa mieszanego1-2
cebule2 ząbki
czosnku1 czerstwa
bułka namoczona w
mleku3 łyżki
otrąb pszennych Kupiec2
jajkaduża szczypta
curry Ambicduża szczypta mielonej
ostrej papryki lub
pieprzu cayennegarść posiekanej
zieleniny (
natka pietruszki,
koperek,
szczypiorek,
tymianek,
oregano,
majeranek,
kolendra)
sólmajeranekpieprz indyjski Prymat
tarta bułka wymieszana z
otrębami do panierowaniatłuszcz do smażenia
Cebulę drobno posiekać,
czosnek zmiażdżyć lub drobno posiekać. Do
mięsa dodać dobrze odciśniętą
bułkę,
jajka,
czosnek i
cebule,
otręby,
zieleninę oraz
przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę i formować niewielkie kotleciki. Panierować w
tartej bułce wymieszanej z
otrębami i szczyptą
papryki, smażyć z obu stron około 10 minut - przez pierwsze 2 minuty na dużym ogniu, a następnie ogień zmniejszyć, przykryć i dosmażyć. Podawać naj lepiej z
ziemniakami puree, jednak dobrym uzupełnieniem mogą być także kluski śląskie, kopytka lub knedle.
Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari 2006