ßßß
 
            
         Wlasnie ugotowalam wersje skrocona tego sosu, to znaczy bez dodatku grzybow, warzyw czy parmezanu. Sos doprawilam troche orientalnie kminem rzymskim, pieprzem kajenskim i cynamonem. Do tarty dodalam rowniez ser owczy typu feta. Bardzo lubie polaczenie cynamonu ze slona feta. Spod do tarty zrobilam z dodatkiem maki orkiszowej, ale mozna go zrobic z samej maki pszennej. Sprobujcie sami, oto przepis:
Wlasnie ugotowalam wersje skrocona tego sosu, to znaczy bez dodatku grzybow, warzyw czy parmezanu. Sos doprawilam troche orientalnie kminem rzymskim, pieprzem kajenskim i cynamonem. Do tarty dodalam rowniez ser owczy typu feta. Bardzo lubie polaczenie cynamonu ze slona feta. Spod do tarty zrobilam z dodatkiem maki orkiszowej, ale mozna go zrobic z samej maki pszennej. Sprobujcie sami, oto przepis: Szybka tarta z miesem mielonym à la bologneseSkładniki: na 5-6 porcjiSpod do tarty130 g masła, miękkiego2 ½ dl mąki pszennej,1½ dl mąki orkiszowej1 łyżka zimnej wodyGesty sos z miesa mielonego400g mielonego (uzylam wieprzowo wolowego)100g sera feta1 mala cebula2 ząbki czosnku2 łyżki przecieru pomidorowego1-2 dl wody1 łyżeczka soli1 łyżeczka kminu rzymskiego1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka oleju do smażenia3 jaja2 ½ dl mleka1 dl startego seraWykonanie:Z podanych skladnikow zagniesc ciasto na spod do tarty. Nie ugniatac za bardzo. Forme na tarte z ruchomym dnem o srednicy 26 cm, wyloz ciastem. Brzegi przykryj kawalkami folii aluminiowej i lellko docisnij. Przykryj folia spozywcza i wstaw do lodowki na przynajmniej 30 minut.Przygotowanie sosu zacznij od cebuli i czosnku. Obierz i posiekaj drobno, a nastepnie wrzuc na rozgrzana patelnie z odrobina oleju. Dodaj przyprawy, podsmaz przez chwile, a potem dodaj mieso, przecier pomidorowy i wode.Dopraw sola i gotuj sos przez pol godziny. Niech przestygnie.Schlodzony spod do tarty ponakluwaj widelcem. Nie zdejmujac jeszcze paskow aluminiowych podpiecz spod w piekarniku na 200ºC (termoobieg) przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika i schlodz. Gdy spod bedzie juz zimny mozesz zdjac folie i napelnic spod sosem. Pokroj w kostke ser feta i r ozprowadz rownomiernie po powierzchni sosu lekko dociskajac. Posyp startym zoltym serem.Roztrzep jajka z mlekiem, posol i polej wierzch tarty.Zapiecz tarte w piekarniku na 150ºC (termoobieg) przez 30-40 minut.Gotowa tarte zostaw do ostygniecia na 10 minut, za nim zaczniesz ja kroic.
Szybka tarta z miesem mielonym à la bologneseSkładniki: na 5-6 porcjiSpod do tarty130 g masła, miękkiego2 ½ dl mąki pszennej,1½ dl mąki orkiszowej1 łyżka zimnej wodyGesty sos z miesa mielonego400g mielonego (uzylam wieprzowo wolowego)100g sera feta1 mala cebula2 ząbki czosnku2 łyżki przecieru pomidorowego1-2 dl wody1 łyżeczka soli1 łyżeczka kminu rzymskiego1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka oleju do smażenia3 jaja2 ½ dl mleka1 dl startego seraWykonanie:Z podanych skladnikow zagniesc ciasto na spod do tarty. Nie ugniatac za bardzo. Forme na tarte z ruchomym dnem o srednicy 26 cm, wyloz ciastem. Brzegi przykryj kawalkami folii aluminiowej i lellko docisnij. Przykryj folia spozywcza i wstaw do lodowki na przynajmniej 30 minut.Przygotowanie sosu zacznij od cebuli i czosnku. Obierz i posiekaj drobno, a nastepnie wrzuc na rozgrzana patelnie z odrobina oleju. Dodaj przyprawy, podsmaz przez chwile, a potem dodaj mieso, przecier pomidorowy i wode.Dopraw sola i gotuj sos przez pol godziny. Niech przestygnie.Schlodzony spod do tarty ponakluwaj widelcem. Nie zdejmujac jeszcze paskow aluminiowych podpiecz spod w piekarniku na 200ºC (termoobieg) przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika i schlodz. Gdy spod bedzie juz zimny mozesz zdjac folie i napelnic spod sosem. Pokroj w kostke ser feta i r ozprowadz rownomiernie po powierzchni sosu lekko dociskajac. Posyp startym zoltym serem.Roztrzep jajka z mlekiem, posol i polej wierzch tarty.Zapiecz tarte w piekarniku na 150ºC (termoobieg) przez 30-40 minut.Gotowa tarte zostaw do ostygniecia na 10 minut, za nim zaczniesz ja kroic. Polecane przepisyTarta z kurczakiem brokułami i pieczarkamiTarta z paluszkami krabowymi i czarnymi oliwkamiWytrawna tarta z szynką , fetą i chiliSerowa tarta z boczkiem quiche lorraineZielona tarta z indykiem i pesto
Polecane przepisyTarta z kurczakiem brokułami i pieczarkamiTarta z paluszkami krabowymi i czarnymi oliwkamiWytrawna tarta z szynką , fetą i chiliSerowa tarta z boczkiem quiche lorraineZielona tarta z indykiem i pesto