ßßß Cookit - przepis na Serowa tarta z boczkiem quiche lorraine

Serowa tarta z boczkiem quiche lorraine

nazwa

Wykonanie

Quiche Lorraine to nic innego jak serowa tarta z boczkiem . Pierwszy raz jadłam quiche w niemieckim Freiburgu, jednakże ten rodzaj tarty pochodzi z Francji.
Oryginalny quiche piecze się z sera i boczku. Moje quiche przyrządziłam z wędzonego boczku, cebuli i serka philadelphia. Bardzo pożywne danie, pasujące zarówno na obiad jak i kolację.
Ciasto na tartę, które wykonałam z mąki pszennej nie potrzeba podpiekac.
Składniki:
200 g mąki pszennej
100 g masła
5 łyżek zimnej wody
200 g wędzonego boczku
1 cebula
2 jaja
300 g serka philadelphia
1 dl kwaśnej śmietany
1 łyżka szczypiorku
Wykonanie:
Z mąki, masła i wody zagnieć ciasto. Wyklej ciastem formę na tartę o średnicy 26 cm.
Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Pokrój boczek i cebulę w kostkę, podsmaż trochę na patelni.
Ubij jajka razem z serem i wymieszaj z boczkiem i szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem.
Wyjmij ciasto z lodówki i ponakłuwaj widelcem. Wyłóż nadzienie na spód piecz ciasto w 160 ° C na termoobieg, około 40 minut, aż ser się stężeje.
Polecane przepisy
Tarta z anchois i młodymi ziemniakami
Wytrawna tarta z szynką , fetą i chili
Tarta z kurczakiem brokułami i pieczarkami
Szybka tarta z miesem mielonym à la bolognese
Zielona tarta z indykiem i pesto
Źródło:http://codojedzenia.pl/serowa-tarta-z-boczkiem-quiche-lorraine