ßßß Cookit - przepis na Zielona tarta z indykiem i pesto

Zielona tarta z indykiem i pesto

nazwa

Wykonanie

Co powiecie na tartę? Dawno nie piekłam tarty, więc trzeba było odświeżyć sobie pamięć. Dzisiaj znowu resztki i na dodatek świąteczne. Ostatnia porcja indyka. Ten indyk był gigantyczny!
Zielona tarta, bo z moim ulubionym pesto z rucola i bazylii, które znowu zrobiłam. Dodałam pesto do roztrzepanych jajek z mlekiem i proszę jaki fajny rezultat dla oka , jak i dla kubków smakowych.
Przepis na tartę z indykiem i pesto domowej roboty
Składniki:
Na foremkę o 25 cm średnicy
Ciasto na tartę
130 g miękkiego masła
300 ml maki
1 łyżka zimnej wody
Nadzienie
150 g indyka, resztki świąteczne
3 łyżki pesto domowej roboty
2 łyżki zielonych oliwek, pokrojonych
100 g feta
3 jaja
200 ml mleka
50 g żołtego sera
sol i pieprz do smaku
Wykonanie:
Podane składniki na ciasto połącz delikatnie, uformuj kulę, owiń w folie i włóż do lodówki na 30 minut lub od razu wyłóż foremkę ciastem i owiniętą w folie schłódź. Zawsze wybieram ten drugi sposób, bo zapominam, że mam ciasto w lodówce, a później mocno zmarznięte jest trudne do rozwałkowania.
Podpiecz spód tarty przez 10 minut w piekarniku na 200ºC (termoobieg). Przed pieczeniem ponakłuwaj ciasto widelcem.
Na upieczony spód wyłóż indyka, oliwki i pokrojoną w kostkę feta. Posyp utartym żółtym serem.
Roztrzep jajka z mlekiem i pesto, posól, popieprz i wylej na tartę.
Piecz tartę przez 30 minut w temperaturze 160ºC (termoobieg).
Polecane przepisy
Wytrawne mini tarty z brokulami i serem plesniowym
Tarta z paluszkami krabowymi i czarnymi oliwkami
Tarta z kurczakiem brokułami i pieczarkami
Szybka tarta z miesem mielonym à la bolognese
Wytrawna tarta z szynką , fetą i chili
Źródło:http://codojedzenia.pl/zielona-tarta-z-indykiem-i-pesto