ßßß
 
            
         Slodkawe paluszki krabowe moze nie kazdemu przypadna do gustu, ale my je lubimy. Wpadlam kiedys na pomysl, zeby zrobic z nimi tarte. I udalo mi sie!Od tego czasu robie ta tarte , za kazdym razem z malymi modyfikacjami. Dzisiaj upieklam tarte z paluszkami krabowymi i czarnymi oliwkami, a podprawilam curry. Dodalam dymke, ale robilam rowiez ta tarte z porem. A oto rezultat.
Slodkawe paluszki krabowe moze nie kazdemu przypadna do gustu, ale my je lubimy. Wpadlam kiedys na pomysl, zeby zrobic z nimi tarte. I udalo mi sie!Od tego czasu robie ta tarte , za kazdym razem z malymi modyfikacjami. Dzisiaj upieklam tarte z paluszkami krabowymi i czarnymi oliwkami, a podprawilam curry. Dodalam dymke, ale robilam rowiez ta tarte z porem. A oto rezultat. Składniki: na 6 porcjiSpod na tarte :4 dl mąki150 g masła solonego, miękkiego1 łyżka zimnej wody¼ łyżeczki soli, jesli maslo jest niesoloneNadzienie:150 g paluszkow z kraba2 dymki (można zamienić na pora)1 dl czarnych oliwek bez pestek i posiekanych1 łyżeczka curry w proszku2 dl startego, zoltego sera3 jaja2½ dl mlekaWykonanie:Zagnieć lekko ciasto na tarte z mąki, masła i wody. Wyloz ciastem foremke z ruchomym dnem o srednicy 26 cm. Nakluj widelcem, pozalepiaj boki aluminiowa folia, a calosc owin w folie. Wloz do lodowki na conajmniej 30 minut.Podpiecz spod tarty w piekarniku na 200ºC (termoobieg) przez 5 minut. Nie zdejmuj folii aluminiowej podczas podpieczenia, dopiero jak przestygnie. W innym razie kant opadnie.Podziel paluszki z kraba na plasterki i posiekaj grubo dymke. Wymieszaj z czarnymi oliwkami i dopraw curry.Wyloz nadzienie na przestudzony spodUbij lekko jajka z mlekiem, posol.Posyp tarte utartym serem i zalej masa jajeczna.Piecz tarte na 160ºC, okolo 30 minut.
Składniki: na 6 porcjiSpod na tarte :4 dl mąki150 g masła solonego, miękkiego1 łyżka zimnej wody¼ łyżeczki soli, jesli maslo jest niesoloneNadzienie:150 g paluszkow z kraba2 dymki (można zamienić na pora)1 dl czarnych oliwek bez pestek i posiekanych1 łyżeczka curry w proszku2 dl startego, zoltego sera3 jaja2½ dl mlekaWykonanie:Zagnieć lekko ciasto na tarte z mąki, masła i wody. Wyloz ciastem foremke z ruchomym dnem o srednicy 26 cm. Nakluj widelcem, pozalepiaj boki aluminiowa folia, a calosc owin w folie. Wloz do lodowki na conajmniej 30 minut.Podpiecz spod tarty w piekarniku na 200ºC (termoobieg) przez 5 minut. Nie zdejmuj folii aluminiowej podczas podpieczenia, dopiero jak przestygnie. W innym razie kant opadnie.Podziel paluszki z kraba na plasterki i posiekaj grubo dymke. Wymieszaj z czarnymi oliwkami i dopraw curry.Wyloz nadzienie na przestudzony spodUbij lekko jajka z mlekiem, posol.Posyp tarte utartym serem i zalej masa jajeczna.Piecz tarte na 160ºC, okolo 30 minut. Polecane przepisyWytrawne mini tarty z brokulami i serem plesniowymSzybka tarta z miesem mielonym à la bologneseZielona tarta z indykiem i pestoTarta z kurczakiem brokułami i pieczarkamiTarta z anchois i młodymi ziemniakami
Polecane przepisyWytrawne mini tarty z brokulami i serem plesniowymSzybka tarta z miesem mielonym à la bologneseZielona tarta z indykiem i pestoTarta z kurczakiem brokułami i pieczarkamiTarta z anchois i młodymi ziemniakami