ßßß
Dzisiaj upiekłam smaczną tartę z kurczaka, pora, brokułów i pieczarek . Spód do tarty wrzuciłam na pół godziny do lodówki, a następnie podpiekłam.Tarta to takie danie, które można zrobić dosłownie z niczego. Zawsze mam jakieś obiadowe resztki, z których przyrządzam jeszcze inną, kolejną potrawę zamiast wyrzucać do kosza. Kurczak z grila lub gotowany i warzywa to super kombinacja na tartę.Upiekłam tartę w nowej, głębszej formie. Bardzo przydatna, ale trzeba tartę przytrzymać trochę dłużej w piekarniku, bo inaczej masa jajeczna nie zdąży się ściąć. Dla pewności zmniejszyłam ilość mleka.
Tarty wytrawne to także bardzo popularne danie w Szwecji. Szybkie i praktyczne. Sama robię tartę bardzo często i biorę do pracy jako lunch.Tarta z kurczakiem brokułami i pieczarkamiSkładniki: na 6 porcjiSpód tarty :4 dl mąki160 g masła, miękkiego1 łyżka zimnej wodyNadzienie:200 g kurczaka, z grilla, gotowany lub smażony1 brokuł100 g świeżych pieczarek1 mały porsól i pieprz2 dl startego seraDo zapieczenia:4 jajka3 ½ dl mleka1 szczypta soliWykonanie:Zrób ciasto, zawin w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Podpiecz spód w temperaturze 200 º C (termoobieg), około 10 minut. Spod ma się tylko trochę zezłocić.Obierz i podziel grzyby na grubsze plasterki. Podsmaż na oleju 5 minut. Dodaj pokrojonego pora i smaż jeszcze minutę.Podziel brokuły na małe różyczki. Blanszuj w osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedz.Pokrojonego w kostkę kurczaka wymieszaj z warzywami. Dopraw solą i pieprzem.Wyłóż nadzienie na podpieczony spód tarty i posyp tartym serem.Ubij jajka lekko z mlekiem i wylej na nadzienie.Piecz tartę w temperaturze 160 º C (termoobieg), około 30 minut. Wyjmij tartę z piekarnika i zaczekaj jakieś 5 minut z krojeniem.
Polecane przepisySzybka tarta z miesem mielonym à la bologneseSerowa tarta z boczkiem quiche lorraineWytrawna tarta z szynką , fetą i chiliTarta z anchois i młodymi ziemniakamiWytrawne mini tarty z brokulami i serem plesniowym