ßßß
 
            
         Tarta wytrawna z kurczakiem i cukinia, czyli przegląd obiadowych resztek z całego tygodnia. Nie ma chyba prostszej potrawy na tani obiad niż wytrawna tarta. Dzisiaj kolejna tarta z kurczakiem, którą przygotowałam z cukinią, suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami.
Tarta wytrawna z kurczakiem i cukinia, czyli przegląd obiadowych resztek z całego tygodnia. Nie ma chyba prostszej potrawy na tani obiad niż wytrawna tarta. Dzisiaj kolejna tarta z kurczakiem, którą przygotowałam z cukinią, suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami. Dzisiejszy spód do tarty jest bardziej, jak ja to mówię digestive ( konsystencja zbliżona do ciastek digestive). Dodałam maki graham i przez to spód do tarty jest jeszcze bardziej kruchy i lekko ziarnisty. Jak wspomniałam to już moja kolejna tarta na blogu i właściwie zawsze używam jajek do zapiekania. Ta tarta nie jest wyjątkiem.Jeśli lubicie wytrawne tarty to może tarta z sosem bolognese przypadnie wam do gustu. Sama najbardziej lubię tartę szpinakowa z dodatkiem wędzonego łososia.Jaka jest wasza ulubiona tarta?Tarta wytrawna z kurczakiem i cukiniąSkładniki:Spód tarty :3 dl mąki pszennej1 dl mąki graham150 g masła, miękkiego2 łyżka zimnej wodyszczypta soliNadzienie:200 g kurczaka, z grilla, gotowany lub smażony1 cukinia, około 300 g1 mała cebula6 suszonych pomidorów2 łyżki czarnych oliwek1 łyżka świeżych ziół prowansalskichsól i pieprz2 dl startego seraDo zapieczenia:4 jajka4 dl mleka1 szczypta soliWykonanie:Zagnieć delikatnie ciasto na spód tarty. Wyłóż ciastem foremkę o średnicy 30 cm , owiń zakryj folia i włóż do lodówki na 30 minut. Nakłuj spód tarty widelcem i podpiecz w temperaturze 200 º C (termoobieg), około 10 minut. Spód ma się tylko trochę ze złocić. Brzegi przyduś kawałkami folii, wtedy się nie zsuną przy pieczeniu, a i nie przyrumienią za mocno.Obierz i pokrój cukinię i cebulę w kostkę. Podsmaż na oleju 5 minut. Dodaj pokrojone pomidory i smaż jeszcze minutę.Pokrój w kostkę kurczaka i wymieszaj z warzywami. Nie zapomnij o oliwkach. Dopraw solą i pieprzem.Wyłóż nadzienie na podpieczony spód tarty i posyp tartym serem.Ubij jajka lekko z mlekiem i wylej na nadzienie.Piecz tartę w temperaturze 160 º C (termoobieg), około 30 minut. Wyjmij tartę z piekarnika i zaczekaj jakieś 5 minut z krojeniem.Polecane przepisyZielona tarta z indykiem i pestoTarta z paluszkami krabowymi i czarnymi oliwkamiQuinoa stir fry z brokułami i kurczakiem
Dzisiejszy spód do tarty jest bardziej, jak ja to mówię digestive ( konsystencja zbliżona do ciastek digestive). Dodałam maki graham i przez to spód do tarty jest jeszcze bardziej kruchy i lekko ziarnisty. Jak wspomniałam to już moja kolejna tarta na blogu i właściwie zawsze używam jajek do zapiekania. Ta tarta nie jest wyjątkiem.Jeśli lubicie wytrawne tarty to może tarta z sosem bolognese przypadnie wam do gustu. Sama najbardziej lubię tartę szpinakowa z dodatkiem wędzonego łososia.Jaka jest wasza ulubiona tarta?Tarta wytrawna z kurczakiem i cukiniąSkładniki:Spód tarty :3 dl mąki pszennej1 dl mąki graham150 g masła, miękkiego2 łyżka zimnej wodyszczypta soliNadzienie:200 g kurczaka, z grilla, gotowany lub smażony1 cukinia, około 300 g1 mała cebula6 suszonych pomidorów2 łyżki czarnych oliwek1 łyżka świeżych ziół prowansalskichsól i pieprz2 dl startego seraDo zapieczenia:4 jajka4 dl mleka1 szczypta soliWykonanie:Zagnieć delikatnie ciasto na spód tarty. Wyłóż ciastem foremkę o średnicy 30 cm , owiń zakryj folia i włóż do lodówki na 30 minut. Nakłuj spód tarty widelcem i podpiecz w temperaturze 200 º C (termoobieg), około 10 minut. Spód ma się tylko trochę ze złocić. Brzegi przyduś kawałkami folii, wtedy się nie zsuną przy pieczeniu, a i nie przyrumienią za mocno.Obierz i pokrój cukinię i cebulę w kostkę. Podsmaż na oleju 5 minut. Dodaj pokrojone pomidory i smaż jeszcze minutę.Pokrój w kostkę kurczaka i wymieszaj z warzywami. Nie zapomnij o oliwkach. Dopraw solą i pieprzem.Wyłóż nadzienie na podpieczony spód tarty i posyp tartym serem.Ubij jajka lekko z mlekiem i wylej na nadzienie.Piecz tartę w temperaturze 160 º C (termoobieg), około 30 minut. Wyjmij tartę z piekarnika i zaczekaj jakieś 5 minut z krojeniem.Polecane przepisyZielona tarta z indykiem i pestoTarta z paluszkami krabowymi i czarnymi oliwkamiQuinoa stir fry z brokułami i kurczakiem