ßßß Cookit - przepis na Tarta wytrawna z kurczakiem i cukinią

Tarta wytrawna z kurczakiem i cukinią

nazwa

Wykonanie

Tarta wytrawna z kurczakiem i cukinia, czyli przegląd obiadowych resztek z całego tygodnia. Nie ma chyba prostszej potrawy na tani obiad niż wytrawna tarta. Dzisiaj kolejna tarta z kurczakiem, którą przygotowałam z cukinią, suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami.
Dzisiejszy spód do tarty jest bardziej, jak ja to mówię digestive ( konsystencja zbliżona do ciastek digestive). Dodałam maki graham i przez to spód do tarty jest jeszcze bardziej kruchy i lekko ziarnisty. Jak wspomniałam to już moja kolejna tarta na blogu i właściwie zawsze używam jajek do zapiekania. Ta tarta nie jest wyjątkiem.
Jeśli lubicie wytrawne tarty to może tarta z sosem bolognese przypadnie wam do gustu. Sama najbardziej lubię tartę szpinakowa z dodatkiem wędzonego łososia.
Jaka jest wasza ulubiona tarta?
Tarta wytrawna z kurczakiem i cukinią
Składniki:
Spód tarty :
3 dl mąki pszennej
1 dl mąki graham
150 g masła, miękkiego
2 łyżka zimnej wody
szczypta soli
Nadzienie:
200 g kurczaka, z grilla, gotowany lub smażony
1 cukinia, około 300 g
1 mała cebula
6 suszonych pomidorów
2 łyżki czarnych oliwek
1 łyżka świeżych ziół prowansalskich
sól i pieprz
2 dl startego sera
Do zapieczenia:
4 jajka
4 dl mleka
1 szczypta soli
Wykonanie:
Zagnieć delikatnie ciasto na spód tarty. Wyłóż ciastem foremkę o średnicy 30 cm , owiń zakryj folia i włóż do lodówki na 30 minut. Nakłuj spód tarty widelcem i podpiecz w temperaturze 200 ​​º C (termoobieg), około 10 minut. Spód ma się tylko trochę ze złocić. Brzegi przyduś kawałkami folii, wtedy się nie zsuną przy pieczeniu, a i nie przyrumienią za mocno.
Obierz i pokrój cukinię i cebulę w kostkę. Podsmaż na oleju 5 minut. Dodaj pokrojone pomidory i smaż jeszcze minutę.
Pokrój w kostkę kurczaka i wymieszaj z warzywami. Nie zapomnij o oliwkach. Dopraw solą i pieprzem.
Wyłóż nadzienie na podpieczony spód tarty i posyp tartym serem.
Ubij jajka lekko z mlekiem i wylej na nadzienie.
Piecz tartę w temperaturze 160 º C (termoobieg), około 30 minut. Wyjmij tartę z piekarnika i zaczekaj jakieś 5 minut z krojeniem.
Polecane przepisy
Zielona tarta z indykiem i pesto
Tarta z paluszkami krabowymi i czarnymi oliwkami
Quinoa stir fry z brokułami i kurczakiem
Źródło:http://codojedzenia.pl/tarta-wytrawna-z-kurczakiem-i-cukinia