ßßß

Składniki1/2 szklanki mąki (pszennej, chociaż może być też żytnia)woda lub mlekoszczypta solizioła (polecam mieszankę Cafe De Paris, zadziwiająco dobrze się komponuje. Do kupienia na allegro)jajko (niekoniecznie)średnia biała lub żółta cebulaodrobina masłaWykonanie1) Wodę lub mleko wlej do garnuszka lub miseczki, rozmieszaj z solą, ziołami i jajkiem (jest to dodatek niekonieczny; bez jajka omlet będzie bardziej lekki, mniej obciążający żołądek i tą wersję polecam). Na patelnię wrzuć odrobinę masła i rozpuść na małym ogniu.2) Posiekaj cebulę na drobno - tzw. igiełki (czyli w kostkę a potem jeszcze na ultra drobno usiekaj nożem stekowym).3) Do wody lub mleka z przyprawami dosyp mąkę, rozmieszaj dobrze trzepaczką lub pałeczką i wsyp cebulę.4) Smaż na maśle póki nie będzie rumiany z obu stron. Przełóż na talerz, dodaj kroplę śmietany (tak zimnej jak to możliwe) i podawaj natychmiast.