ßßß
Ilość porcji: 10Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut chłodzenia ciasta
Składniki:Pół szklanki mąki uniwersalnej1/3 szklanki mleka1/3 szklanki wody1 duże jajko1/8 łyżeczki soli1,5 łyżki stopionego masłaWszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy na gładką, jednolitą masę. Masa powinna być bardziej płynna niż tradycyjne ciasto naleśnikowe. Całość odstawiamy na 30 minut do lodówki. Dzięki temu zabiegowi ciasto będzie delikatniejsze. Następnie rozgrzewamy patelnię i natłuszczamy niewielką ilością masła. Wlewamy 2-3 łyżki ciasta naleśnikowego i przechylamy patelnię, by ciasto rozlało się równomiernie po powierzchni. Smażymy około minuty i przewracamy na drugą stronę. Gotowe naleśniki smarujemy ulubionym farszem.