Wykonanie
Naszą dzisiejszą propozycją są fantastyczne cieniutkie naleśniki z kuchni francuskiej znakomitej Julii
Child. Fantastyczne dlatego, że z odpowiednim farszem mogą stać się eleganckim daniem obiadowym, wykwitnym deserem lub wyśmietnitą przekąską.

Ilość porcji: 10Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut chłodzenia ciasta

Składniki:Pół szklanki
mąki uniwersalnej1/3 szklanki
mleka1/3 szklanki
wody1 duże
jajko1/8 łyżeczki
soli1,5 łyżki stopionego
masłaWszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy na gładką, jednolitą masę. Masa powinna być bardziej płynna niż tradycyjne ciasto naleśnikowe. Całość odstawiamy na 30 minut do lodówki. Dzięki temu zabiegowi ciasto będzie delikatniejsze. Następnie rozgrzewamy patelnię i natłuszczamy niewielką ilością
masła. Wlewamy 2-3 łyżki ciasta naleśnikowego i przechylamy patelnię, by ciasto rozlało się równomiernie po powierzchni. Smażymy około minuty i przewracamy na drugą stronę. Gotowe naleśniki smarujemy ulubionym farszem.