ßßß
 
            
        
 składniki potrzebne na stripsy:- 800 g skrzydełek z kurczaka;- papryka słodka;- sól;- pieprz;- mąka kukurydziana;- mąka pszenna;- jajko;- woda gazowana;- mleko.
składniki potrzebne na stripsy:- 800 g skrzydełek z kurczaka;- papryka słodka;- sól;- pieprz;- mąka kukurydziana;- mąka pszenna;- jajko;- woda gazowana;- mleko. składniki potrzebne do zapiekanki:- średniej wielkości brokuł;- zioła prowansalskie;- sól;- pieprz;- mozarella;
składniki potrzebne do zapiekanki:- średniej wielkości brokuł;- zioła prowansalskie;- sól;- pieprz;- mozarella; - ser żółty;- cheddar.składniki potrzebne na dip:- jogurt naturalny;- majonez;- suszona cebula;- sól;- pieprz.
- ser żółty;- cheddar.składniki potrzebne na dip:- jogurt naturalny;- majonez;- suszona cebula;- sól;- pieprz. sposób przygotowania:
sposób przygotowania: Skrzydła marynujemy w papryce, soli i pieprzu - odstawiamy na jakiś czas w chłodne miejsce.Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą w odpowiednich dla nas ilościach ( ważne jest próbowanie w trakcie przygotowań) - odkładamy do lodówki.Brokuł dzielimy na różyczki - gotujemy w osolonej wodzie.Z obu mąk, mleka, wody, soli, pieprzu oraz jaja rozrabiamy płynne ciasto, pozostałe mąki mieszamy ze sobą by pozyskać panierkę.Ugotowany brokuł, cedzimy, odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie cheddara kroimy na drobno, mozarellę kroimy w kostkę ( w przypadku jednej dużej kulki kroimy ją na drobne części).Wyjmujemy skrzydła, każdy najpierw maczamy w cieście, następnie w panierce tak by nic się od nich nie odklejało. Podgrzewamy fryturę ( lub olej) we frytkownicy do 180 stopni, następnie po kolei smażymy skrzydła ( frytura bądź olej nie nadają się do następnego użytku po wykonaniu tego posiłku).Brokuł układamy w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi kolejno nakładając trzy sery. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni, wkładamy naczynie na 10 minut. Gotowe stripsy odsączamy z nadmiaru tłuszczu, podajemy je razem z dipem oraz zapieczonymi brokułami.
Skrzydła marynujemy w papryce, soli i pieprzu - odstawiamy na jakiś czas w chłodne miejsce.Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą w odpowiednich dla nas ilościach ( ważne jest próbowanie w trakcie przygotowań) - odkładamy do lodówki.Brokuł dzielimy na różyczki - gotujemy w osolonej wodzie.Z obu mąk, mleka, wody, soli, pieprzu oraz jaja rozrabiamy płynne ciasto, pozostałe mąki mieszamy ze sobą by pozyskać panierkę.Ugotowany brokuł, cedzimy, odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie cheddara kroimy na drobno, mozarellę kroimy w kostkę ( w przypadku jednej dużej kulki kroimy ją na drobne części).Wyjmujemy skrzydła, każdy najpierw maczamy w cieście, następnie w panierce tak by nic się od nich nie odklejało. Podgrzewamy fryturę ( lub olej) we frytkownicy do 180 stopni, następnie po kolei smażymy skrzydła ( frytura bądź olej nie nadają się do następnego użytku po wykonaniu tego posiłku).Brokuł układamy w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi kolejno nakładając trzy sery. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni, wkładamy naczynie na 10 minut. Gotowe stripsy odsączamy z nadmiaru tłuszczu, podajemy je razem z dipem oraz zapieczonymi brokułami. bon apettit!
bon apettit!