ßßß
Szwedzki torcik truskawkowy to bardzo proste wykwitne ciasto z waniliowym kremem i oczywiście udekorowane truskawkami. Sezon truskawkowy jeszcze trwa, więc póki co warto wykorzystać świeże truskawki, bo takie smakują najlepiej
Mam sprawdzony przepis na naprawdę dobry tort z truskawkami o ile lubicie bitą smietanę i waniliowy krem. Biszkopt i krem waniliowy są oczywiście domowej roboty . Lubię piec ten biszkopt również do innych tortów, bo jest on puszysty i wilgotny.Składniki:Biszkopt3 dl cukru1 dl wrzątku2 ½ dl mąki3 jajka1 ½ łyżeczki proszku do pieczeniaKrem waniliowy2 ½ dl mleka2 ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej3 łyżki cukru2 żółtka2 łyżeczki cukru waniliowego500 g świeżych truskawek3 dl śmietany kremówkiWykonanie:Ubij jaja i cukier na puszystą masę. Wlej wrzącą wodę podczas ubijania i ubijaj jeszcze przez minutę.Wymieszaj proszek do pieczenia i mąkę i przesiane dodaj do jaj. Delikatnie wymieszaj.Wlej ciasto do tortownicy o średnicy 26 cm, wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką .Piecz biszkopt w 175 º C (termoobieg), około 30 minut.Po upieczeniu niech biszkopt dobrze ostygnie.Tymczasem ubij lekko mleko z mąką ziemniaczaną, żółtkami i cukrem. Zacznij podgrzewać, cały czas ubijaj, aż krem zacznie gęstnieć. Zdejmij z ognia. Kiedy krem ostygnie wymieszaj go z cukrem waniliowym.Ubij śmietanę. Pokrój truskawki, a kilka w całości zostaw do przybrania.Przekrój biszkopt na pół. Pierwszy placek posmaruj kremem waniliowym i przykryj drugim plackiem.Wymieszaj część śmietany z truskawkami i rosmaruj równomiernie na powierzchni tortu, a następnie resztę bitej śmietany i udekoruj świeżymi truskawkami.
Polecane przepisySłodka tarta z letnich owoców i czekoladowych krówekMini tarty truskawkowe z ciasta francuskiegoCiasto ucierane z truskawkami i migdałamiRabarbarowy torcik z orzechami i białą czekoladąUcierane ciasto jogurtowe z czarnymi porzeczkami