Wykonanie

Szwedzki torcik
truskawkowy to bardzo proste wykwitne ciasto z
waniliowym kremem i oczywiście udekorowane
truskawkami. Sezon
truskawkowy jeszcze trwa, więc
póki co warto wykorzystać świeże
truskawki, bo takie smakują najlepiej

Mam sprawdzony przepis na naprawdę dobry tort z
truskawkami o ile lubicie
bitą smietanę i
waniliowy krem.
Biszkopt i krem
waniliowy są oczywiście domowej roboty . Lubię piec ten
biszkopt również do innych
tortów, bo jest on puszysty i wilgotny.Składniki:
Biszkopt3 dl
cukru1 dl wrzątku2 ½ dl
mąki3
jajka1 ½ łyżeczki
proszku do pieczeniaKrem
waniliowy2 ½ dl
mleka2 ½ łyżeczki
mąki ziemniaczanej3 łyżki
cukru2
żółtka2 łyżeczki
cukru waniliowego500 g świeżych
truskawek3 dl
śmietany kremówkiWykonanie:Ubij
jaja i
cukier na puszystą masę. Wlej wrzącą
wodę podczas ubijania i ubijaj jeszcze przez minutę.Wymieszaj
proszek do pieczenia i
mąkę i przesiane dodaj do jaj. Delikatnie wymieszaj.Wlej ciasto do tortownicy o średnicy 26 cm, wysmarowanej tłuszczem i posypanej
mąką .Piecz
biszkopt w 175 º C (termoobieg), około 30 minut.Po upieczeniu niech
biszkopt dobrze ostygnie.Tymczasem ubij lekko
mleko z
mąką ziemniaczaną,
żółtkami i
cukrem. Zacznij podgrzewać, cały czas ubijaj, aż krem zacznie gęstnieć. Zdejmij z ognia. Kiedy krem ostygnie wymieszaj go z
cukrem waniliowym.Ubij
śmietanę. Pokrój
truskawki, a kilka w całości zostaw do przybrania.Przekrój
biszkopt na pół. Pierwszy placek posmaruj kremem
waniliowym i przykryj drugim plackiem.Wymieszaj część
śmietany z
truskawkami i rosmaruj równomiernie na powierzchni
tortu, a następnie resztę
bitej śmietany i udekoruj świeżymi
truskawkami.


Polecane przepisySłodka
tarta z letnich
owoców i
czekoladowych krówekMini tarty
truskawkowe z
ciasta francuskiegoCiasto ucierane z
truskawkami i
migdałamiRabarbarowy torcik z
orzechami i
białą czekoladąUcierane ciasto
jogurtowe z
czarnymi porzeczkami