Wykonanie
No wreszcie są nasze rodzime, pierwsze
truskawki. Jeszcze drogie jak diabli, ale jak tu się im oprzeć!
Truskawki oczywiście miały swoje przeznaczenie. Te co nie zostały zjedzone wykorzystałam na niedzielne ciasto.
Tarta waniliowa z
truskawkami brzmi niesamowicie przyciągająco i taka też wyszła, do niedzieli niestety nie wytrwała.

Na ogół spód do tarty podpiekam, ale w tym przypadku dodałam
proszek do pieczenia. Pozwoliłam ciastu odpocząć 15 minut, a
potem wyłożyłam nim formę.
Waniliowe nadzienie do tarty przygotowałam z gęstej, kwaśnej
śmietany,
cukru waniliowego i
jajek. Wspaniałe do
truskawek!
Tarta waniliowa z
truskawkamiSkładniki:forma do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 24 cmSpód do tarty350 ml
mąki100 ml
cukru150 g
masła, zimnego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka zimnej
wodyWaniliowe nadzienie400 ml gęstej kwaśnej
śmietany1
jajko1
żółtko100 ml
cukru3 łyżeczki
cukru waniliowego2 łyżki
mąki ziemniaczanej500 ml
truskawekWykonanie:Posiekaj
masło nożem. Dodaj
mąkę,
cukier, proszek i
wodę i delikatnie połącz składniki, nie ugniataj, bo wtedy ciasto będzie za bardzo zbite po upieczeniu.Do
śmietany dodaj
jajko,
żółtko,
cukry i
mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszaj rózgą balonową.Wyłóż formę do tarty
ciastem. Ułóż
truskawki na dnie, a
potem wylej
waniliowe nadzienie.Piecz tartę na 160ºC z termoobiegiem,przez 35 minut. Ostudź całkowicie za nim zaczniejsz kroić tartę.

Polecane przepisySłodka
tarta z letnich
owoców i
czekoladowych krówekMini tarty
truskawkowe z
ciasta francuskiegoCo z tym rabarbarem?Chrupiąca
tarta jagodowa na ciepło z
lodamiTarta jagodowa z kruszonki