ßßß
Na ogół spód do tarty podpiekam, ale w tym przypadku dodałam proszek do pieczenia. Pozwoliłam ciastu odpocząć 15 minut, a potem wyłożyłam nim formę.Waniliowe nadzienie do tarty przygotowałam z gęstej, kwaśnej śmietany, cukru waniliowego i jajek. Wspaniałe do truskawek!
Tarta waniliowa z truskawkamiSkładniki:forma do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 24 cmSpód do tarty350 ml mąki100 ml cukru150 g masła, zimnego1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka zimnej wodyWaniliowe nadzienie400 ml gęstej kwaśnej śmietany1 jajko1 żółtko100 ml cukru3 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżki mąki ziemniaczanej500 ml truskawekWykonanie:Posiekaj masło nożem. Dodaj mąkę, cukier, proszek i wodę i delikatnie połącz składniki, nie ugniataj, bo wtedy ciasto będzie za bardzo zbite po upieczeniu.Do śmietany dodaj jajko, żółtko, cukry i mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszaj rózgą balonową.Wyłóż formę do tarty ciastem. Ułóż truskawki na dnie, a potem wylej waniliowe nadzienie.Piecz tartę na 160ºC z termoobiegiem,przez 35 minut. Ostudź całkowicie za nim zaczniejsz kroić tartę.
Polecane przepisySłodka tarta z letnich owoców i czekoladowych krówekMini tarty truskawkowe z ciasta francuskiegoCo z tym rabarbarem?Chrupiąca tarta jagodowa na ciepło z lodamiTarta jagodowa z kruszonki