ßßß
125g masła100g gorzkiej czekolady5 jajek125g cukru125g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki ekstraktu waniliowego* * *Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Żółtka miksujemy z cukrem.Dodajemy roztopione i schłodzone masło, a następnie mąkę i proszek do pieczenia.Tak przygotowaną masę rozdzielam na dwie części.Do jednej dodajemy rozpuszczoną czekoladę, do drugiej - ekstrakt waniliowy.Białka ubijamy na sztywną pianę i dzielimy na dwie porcje. Dodajemy do każdej masy.Masę wykładamy "na przemian" do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Za pomocą noża (lub - w moim przypadku - bambusowego patyczka) tworzymy marmurkowy wzorek, "przeciągając" nim masę.Ciasto pieczemy w temp. 180 ° C (lub 160 ° C z termoobiegiem) przez ok. 45 minut.
Et voilà!Przepis zaczerpnięty z książki "Czekolada" autorstwa Eric'a Lanlard'a.