ßßß
Potrzebujemy:100 g mąki100 g cukru drobnego do wypieków2 całe jajka2 żółtkaekstrakt waniliowy (łyżeczka)100 g masła do pieczenia1 tabliczka gorzkiej czekolady (około 100 g)masło do wysmarowania foremek i kakao do obsypania foremek po wysmarowaniu :)Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej (lub mikrofali - dla szybkich).Jajka oraz żółtka (wszystko razem) miksujemy z cukrem do momentu uzyskania białego koloru masy. Dodajemy powoli ostudzoną czekoladę, chwilę miksujemy, dodajemy mąkę i ekstrakt waniliowy.Ramekiny smarujemy masłem i do środka wysypujemy kakao (tak, żeby się lekko poprzyklejało).Ciasto wlewamy do środka.Pieczemy w rozgrzanym na 160 stopni piekarniku przez 12-18 minut.*Czas pieczenia zależy od piekarnika. Moje po 12 minutach były totalnie surowe, po 16 minutach podkręciłam temperaturę do 180 stopni i przez dwie minuty potrzymałam jeszcze w tej temperaturze - były idealne. Z kolei od początku pieczone w 180 stopniach przez 15 minut - wyszły zbyt upieczone. Musicie rozgryźć swój piekarnik!Najlepiej smakują na ciepło, ale zimne też są pyszne:) Smacznego!


