ßßß
Ciasto przełożone jest i okryte aksamitnym ganache z ciemnej czekolady i oprószone wiórkami z ciemnej czekolady. Jest niezbyt słodkie i proste do zrobienia. W sezonie jesienno-zimowym upieczcie je koniecznie! Jeśli serwujecie kilka ciast i deserów na przyjęciu rodzinnym, czekoladową mambę podajcie jako ostatnią. Intensywnością smaku zgasi wszelkie inne cukiernicze kreacje na stole.Jedzcie i grzeszcie!100g masła150g gorzkiej czekolady min 70%120g cukru30g ciemnego cukru muscovado25g kakao250g wody2 jajka170g przesianej mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaPrzygotuj formę w kształcie okręgu o średnicy 16-18 cm lub zwykłą tortownicę, do której wstawisz grzybek", dzięki któremu ciasto będzie się piekło w formie okręgu. Wysmaruj formę masłem.Rozgrzej piekarnik do 140 °C.Masło, czekoladę, oba rodzaje cukru rozpuścić na parze, dodaj mocno ciepłą wodę i dokładnie wymieszaj. Do nieco przestudzonej masy czekoladowej, dodaj lekko rozbite jajka, a następnie przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Przelej ciasto do natłuszczonej formy i piecz do suchego patyczka - ok 30-40 minut. Po upieczeniu, wystaw ciasto z pieca do wystudzenia, a potem przekrój w poprzek do przełożenia kremem. W międzyczasie przygotuj czekoladowy ganache .czekoladowy ganache do przełożenia i pokrycia wierzchu ciasta200g masła200g czekolady deserowej40g muscovado20g kremówki1 łyżeczka ekstraktu z wanilii20g czekolady zetrzyj na wiórki na grubej tarceWszystkie składniki oprócz ostatniego kawałka czekolady, rozpuść na parze (lub w mikrofali 3x30sec mieszając za każdym razem). Wymieszaj całość dokładnie, aż połączy się w lśniącą masę. 1/3 masy czekoladowej przełóż do miseczki i wstaw do lodówki do zgęstnienia. Gdy ta część będzie już gęsta i chłodna, przełóż nią wcześniej wystudzone i rozcięte w poprzek ciasto.Pozostały krem delikatnie podgrzej na parze i pokryj nim całe ciasto, wyrównując boki. Wierzch posyp wiórkami z czekolady. Enjoy!