Wykonanie
Nie ma nic wspanialszego niż
czekolada... dużo
czekolady. Wszystko co z nią związane jest zawsze moim numerem 1 jeśli chodzi o
słodycze. Dlatego też brownie to jedno z moich ulubionych ciast. Niestety ze względu na fakt, iż jest to istna bomba kaloryczna ograniczam się do spożywania tego przysmaku wyłącznie od święta. Nie mniej jednak jeśli Wasza druga połówka lubi
czekoladę, to z pewnością pokocha to ciasto. Jest ono banalnie proste w wykonaniu i nie ma obaw, że się je zepsuje. Dlatego proponuję, żebyście na te Walentynki 2015 r. dla swojej ukochanej lub swego ukochanego przygotowali właśnie to ciasto czekoladowej miłości.
Składniki:300 g
gorzkiej czekolady o zaw.
kakao co najmniej 70%,3 całe
jaja,175 g
masła,135 g
mąki,135 g
cukru,1 łyżka ekstraktu
waniliowego,1/2 łyżeczki
soli.
Przygotowanie:ok. 100 g
czekolady zetrzeć na tarce i wstawić do lodówki,Pozostałą
czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w rondlu razem z
masłem. Masy nie gotować. Po rozpuszczeniu
czekolady zestawić z ognia.
Jajka ubić na puszystą masę z
cukrem i ekstraktem
waniliowym.Do ubitych jaj dodawać stopniowo
czekoladę i ubijać mikserem na wolnych obrotach.
Mąkę przesiać przez sito i połączyć z pozostałymi składnikami stopniowo dodając ją do miksującej się masy. Dodać
sól.Formę o wymiarach 20 x 30 wyłożyć pergaminem i wylać na nią ciasto . Posypać
czekoladą z lodówki.Piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 25 minut w opcji z termoobiegiem. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić. Ciasto powinno być wilgotne w środku.