Wykonanie
Amerykanie mają swoje brownies,a Szwedzi cudowne ciasto o słodkiej nazwie Kladdaka.Które z nich jest lepsze?Gliniaste brownies czy ciągnąca Kladdaka?Ciężko jest mi się zdecydować...Szwedzi natomiast tak kochają swoje ciasto,że 7 listopada obchodzą Dzień Kladdaka :)Ja w tym roku na pewno też
będę je obchodzić.I na pewno jeszcze nie jedna wariacja na temat tego ciasta pojawi się na blogu...Składniki:180 g
masła4
jajka1 szklanka
cukru1 łyżka ekstraktu
waniliowegoszczypta
soli1,5 szklanki
mąki0,5 szklanki
kakaoDodatkowo:100 g
gorzkiej czekolady (min. 70%)łyżka
masłamaleńka szczypta
soliWykonanie:Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Foremkę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.W rondelku, przy niewysokiej temperaturze rozpuszczamy
masło i odstawiamy do ostygnięcia.
Jajka i
cukier ubijamy na jasną i puszystą masę. Dodajemy ekstrakt
waniliowy i
sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy
mąkę przesianą z
kakao, miksujemy do uzyskania jednolite, gładkiej konsystencji konsystencji.Gęstą, bardzo
czekoladową i słodką masę przelewamy do przygotowanej foremki i pieczemy przez ok. 20 -25 minut. Musicie wyczuć swój piekarnik - podobnie jak w przypadku brownies.Pierwsza próba odtworzenia tego ciasta zakończyła się u mnie pięknie wyrośniętym
ciastem czekoladowym - jeśli chcielibyście takowe otrzymać, polecam potrzymać ciasto 10 min dłużej w piekarniku ;).Ale mi zależało na ciągnącym się wewnątrz, lekko chrupiącym na zewnątrz... intensywnym w smaku cieście. I wcale nie jest to najpiękniejsze ciasto. Prawdę mówiąc brakuje mu nieco uroku :)Ale smak i konsystencją są cudowne...
Samo ciasto jest dość słodkie, dlatego ja pokusiłam się o grubą warstwę
gorzkiej czekolady na wierzchu. Tradycyjnie rozpuszczamy w rondelku tabliczkę połamanej
gorzkiej czekolady z łyżką
masła i odrobinką
soli, która w cudowny sposób podbije smak
czekolady. Gdy tylko uzyskamy jednolitą konsystencję, przekładamy masę na ciasto...Tak ogromna dawka
czekolady, cudownie łączy się ze smakiem
owoców... w taki też sposób delektowałam się kęs po kęsie szwedzkim
ciastem czekoladowym Kladdkaka :)Smacznego!Chocoholiczka ;)