ßßß Cookit - przepis na Karpatka

Karpatka

nazwa

Wykonanie

Karpatka to znane i lubiane ciasto, wykonane z ciasta parzonego i budyniowego kremu. Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy, od siebie dodałam ekstrakt waniliowy.
Karpatka
Ciasto parzone
1 szklanka wody
125g masła
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki
Zagotować szklankę wody z masłem, dodać szklankę mąki i dalej gotować rozcierając masę. Po wystudzeniu masy wbijać kolejno jajka i ucierać mikserem. Dodać proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części i rozprowadzić cienką warstwą na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Piec kolejno w nagrzanym piekarniku w 220 stopniach przez ok. 30 minut. Wystudzić.
Krem
2 szklanki mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru
1 łyżka ekstraktu z wanilii
masło 200g
Zagotować jedną szklankę mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. W drugiej szklance zimnego mleka rozprowadzić mąkę pszenną i ziemniaczaną, dobrze wymieszać. Na gotujące mleko wlać rozprowadzone mąki. Całość chwilę gotować cały czas mieszając do uzyskania budyniu, rozcierać ewentualne grudki. Dodać ekstrakt z wanilii i wystudzić. Masło zmiksować i dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu. Upieczone ciasta przełożyć kremem i wstawić do lodówki.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2014/11/karpatka.html