Wykonanie
Karpatka to znane i lubiane ciasto, wykonane z ciasta parzonego i budyniowego kremu. Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy, od siebie dodałam ekstrakt
waniliowy.
KarpatkaCiasto parzone1 szklanka
wody125g
masła5
jajek1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szklanka
mąkiZagotować szklankę
wody z
masłem, dodać szklankę
mąki i dalej gotować rozcierając masę. Po wystudzeniu masy wbijać kolejno
jajka i ucierać mikserem. Dodać
proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części i rozprowadzić cienką warstwą na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Piec kolejno w nagrzanym piekarniku w 220 stopniach przez ok. 30 minut. Wystudzić.Krem2 szklanki
mleka3 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
cukru waniliowego3/4 szklanki
cukru1 łyżka ekstraktu z
waniliimasło 200gZagotować jedną szklankę
mleka wraz z
cukrem i
cukrem waniliowym. W drugiej szklance zimnego
mleka rozprowadzić
mąkę pszenną i ziemniaczaną, dobrze wymieszać. Na gotujące
mleko wlać rozprowadzone
mąki. Całość chwilę gotować cały czas mieszając do uzyskania budyniu, rozcierać ewentualne grudki. Dodać ekstrakt z
wanilii i wystudzić.
Masło zmiksować i dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu. Upieczone ciasta przełożyć kremem i wstawić do lodówki.