Wykonanie
Prosta w przygotowaniu
tarta z
gruszkami!Kochamy tarty. Powodów jest wiele. Tarty doskonale smakują z niemal wszystkimi
owocami oraz masami budyniowo-kremowymi. Są szybkie w przygotowaniu jak i pięknie wyglądają na
stole. Niejednokrotnie już publikowaliśmy sprawdzone przepisy na tarty z
owocami np. tartę z
malinami czy tartę kremowo-
bananową . W naszym domu, tarty traktujemy jako „słodkie pogotowie”, czyli tworzymy je często tuż przed przybyciem gości bądź w momencie kiedy nasz czas na pieczenie jest ograniczony, a coś słodkiego za nami chodzi.

Szybka
tarta z
gruszkami i
budyniem, bo o niej dzisiaj piszemy jest umiarkowanie słodka i dzięki dodatkowi budyniu, bardzo kremowa. Nie sądziliśmy, że ta
tarta gruszkowa z
budyniem wyjdzie aż tak dobra.

Składniki na tartę z
gruszkami:Ciasto:100 g
masła250 g
mąki tortowej100 g
cukru pudru2
żółtka1/2 łyżeczka
proszku do pieczeniaOwoce:3 duże
gruszkiKrem:1 szklanka
śmietany 18 %5 łyżek
cukru1 opakowanie budyniu
waniliowego bez
cukru1
jajko1 łyżeczka
cukru waniliowego
Przygotowanie:Ciasto:Pokrojone
masło połącz z pozostałymi składnikami i zagnieć na jednolite ciasto. Gdy masz problem z ugnieceniem ciasta dodaj do niego 1 łyżkę zimnej
wody. Zawiń w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
Gruszki obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Pokrój na plasterki.Krem:Wszystkie składniki kremu wymieszaj razem na jednolitą masę.Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia (ja użyłam foremki o średnicy 23 cm).Schłodzone ciasto rozwałkuj, następnie wyłóż na przygotowaną formę i delikatnie rozprowadź palcami. Brzegi ciasta możesz ozdobić dodatkowo widelcem tworząc tym samym piękne wykończenie w postaci falbanki. Spód ciasta ponakłuwaj widelcem, następnie wyłóż
gruszkami i na koniec zalej kremem.Tak przygotowaną tartę piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 35 minut.
Tarta będzie gotowa kiedy sprawdzając przy okazji patyczka krem będzie pozostawał delikatny ślad wilgotności. Gotową tartę
gruszkową wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Tarta z
gruszkami i kremem budyniowym świetnie smakuje przygotowana na świeżo, natomiast schłodzona w lodówce również jest smaczna, przy czym w tej formie jej krem w naszym odczuciu jest zbyt skondensowany. Osobiście polecamy odczekać 5-10 minut po wyciągnięciu z lodówki aby
tarta nie była bardzo zimna, dzięki temu krem będzie bardziej kremowy.Przepis przygotowaliśmy bazując na recepturze udostępnionej przez Cukrowa Wróżka . Pozdrawiamy i dziękujemy!Inne przepisy kulinarne warte Twojej uwagi:
Tarta jabłkowo-orzechowa
Ciasteczka maślane