ßßß Cookit - przepis na Tarta z gruszkami

Tarta z gruszkami

nazwa

Wykonanie

Prosta w przygotowaniu tarta z gruszkami!
Kochamy tarty. Powodów jest wiele. Tarty doskonale smakują z niemal wszystkimi owocami oraz masami budyniowo-kremowymi. Są szybkie w przygotowaniu jak i pięknie wyglądają na stole. Niejednokrotnie już publikowaliśmy sprawdzone przepisy na tarty z owocami np. tartę z malinami czy tartę kremowo-bananową . W naszym domu, tarty traktujemy jako „słodkie pogotowie”, czyli tworzymy je często tuż przed przybyciem gości bądź w momencie kiedy nasz czas na pieczenie jest ograniczony, a coś słodkiego za nami chodzi.
Szybka tarta z gruszkami i budyniem, bo o niej dzisiaj piszemy jest umiarkowanie słodka i dzięki dodatkowi budyniu, bardzo kremowa. Nie sądziliśmy, że ta tarta gruszkowa z budyniem wyjdzie aż tak dobra.
Składniki na tartę z gruszkami:
Ciasto:
100 g masła
250 g mąki tortowej
100 g cukru pudru
2 żółtka
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
Owoce:
3 duże gruszki
Krem:
1 szklanka śmietany 18 %
5 łyżek cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Ciasto:
Pokrojone masło połącz z pozostałymi składnikami i zagnieć na jednolite ciasto. Gdy masz problem z ugnieceniem ciasta dodaj do niego 1 łyżkę zimnej wody. Zawiń w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
Gruszki obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Pokrój na plasterki.
Krem:
Wszystkie składniki kremu wymieszaj razem na jednolitą masę.
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia (ja użyłam foremki o średnicy 23 cm).
Schłodzone ciasto rozwałkuj, następnie wyłóż na przygotowaną formę i delikatnie rozprowadź palcami. Brzegi ciasta możesz ozdobić dodatkowo widelcem tworząc tym samym piękne wykończenie w postaci falbanki. Spód ciasta ponakłuwaj widelcem, następnie wyłóż gruszkami i na koniec zalej kremem.
Tak przygotowaną tartę piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 35 minut. Tarta będzie gotowa kiedy sprawdzając przy okazji patyczka krem będzie pozostawał delikatny ślad wilgotności. Gotową tartę gruszkową wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Tarta z gruszkami i kremem budyniowym świetnie smakuje przygotowana na świeżo, natomiast schłodzona w lodówce również jest smaczna, przy czym w tej formie jej krem w naszym odczuciu jest zbyt skondensowany. Osobiście polecamy odczekać 5-10 minut po wyciągnięciu z lodówki aby tarta nie była bardzo zimna, dzięki temu krem będzie bardziej kremowy.
Przepis przygotowaliśmy bazując na recepturze udostępnionej przez Cukrowa Wróżka . Pozdrawiamy i dziękujemy!
Inne przepisy kulinarne warte Twojej uwagi:
Tarta jabłkowo-orzechowa
Ciasteczka maślane
Źródło:http://panipanidomu.pl/tarta-z-gruszkami