ßßß
Szybka tarta z gruszkami i budyniem, bo o niej dzisiaj piszemy jest umiarkowanie słodka i dzięki dodatkowi budyniu, bardzo kremowa. Nie sądziliśmy, że ta tarta gruszkowa z budyniem wyjdzie aż tak dobra.
Składniki na tartę z gruszkami:Ciasto:100 g masła250 g mąki tortowej100 g cukru pudru2 żółtka1/2 łyżeczka proszku do pieczeniaOwoce:3 duże gruszkiKrem:1 szklanka śmietany 18 %5 łyżek cukru1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru1 jajko1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:Ciasto:Pokrojone masło połącz z pozostałymi składnikami i zagnieć na jednolite ciasto. Gdy masz problem z ugnieceniem ciasta dodaj do niego 1 łyżkę zimnej wody. Zawiń w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.Gruszki obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Pokrój na plasterki.Krem:Wszystkie składniki kremu wymieszaj razem na jednolitą masę.Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia (ja użyłam foremki o średnicy 23 cm).Schłodzone ciasto rozwałkuj, następnie wyłóż na przygotowaną formę i delikatnie rozprowadź palcami. Brzegi ciasta możesz ozdobić dodatkowo widelcem tworząc tym samym piękne wykończenie w postaci falbanki. Spód ciasta ponakłuwaj widelcem, następnie wyłóż gruszkami i na koniec zalej kremem.Tak przygotowaną tartę piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 35 minut. Tarta będzie gotowa kiedy sprawdzając przy okazji patyczka krem będzie pozostawał delikatny ślad wilgotności. Gotową tartę gruszkową wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Tarta z gruszkami i kremem budyniowym świetnie smakuje przygotowana na świeżo, natomiast schłodzona w lodówce również jest smaczna, przy czym w tej formie jej krem w naszym odczuciu jest zbyt skondensowany. Osobiście polecamy odczekać 5-10 minut po wyciągnięciu z lodówki aby tarta nie była bardzo zimna, dzięki temu krem będzie bardziej kremowy.Przepis przygotowaliśmy bazując na recepturze udostępnionej przez Cukrowa Wróżka . Pozdrawiamy i dziękujemy!Inne przepisy kulinarne warte Twojej uwagi:Tarta jabłkowo-orzechowaCiasteczka maślane