ßßß Cookit - przepis na Weekendowa Cukiernia - MAJ Dusiowej.

Weekendowa Cukiernia - MAJ Dusiowej.

nazwa

Wykonanie

Skoro wiecie, że maj to mój ulubiony miesiąc chciałabym zaprosić Was do udziału w Weekendowej Cukierni, gdzie w tym miesiącu jestem gospodynią.
Proponuję Wam przepis na:
SZWEDZKI LETNI TORT
Nigella Lawson „Kuchnia-przepisy serca z domu”
Podaję przepis :
Krem waniliowy:
2 żółtka
2 łyżki cukru
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
250ml tłustego mleka
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Spód do tortu (tortownica o śr.23cm):
3 jajka
250g cukru
90ml świeżo zagotowanego wrzątku
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
150g mąki
masło do natłuszczenia formy
Na wierzch tortu:
ok.750g truskawek
2-3łyżeczki cukru
500ml śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru waniliowego
Przygotowanie kremu waniliowego(najlepiej dzień przed upieczeniem):
Podgrzej wszystkie składniki oprócz ekstraktu w garnku na średnim ogniu, mieszając non stop aż krem zacznie gęstnieć (nie zagotować). Po 3minutach jak zgęstnieje zdjąć z ognia, przełożyć do zimnej miski, wymieszać ekstrakt waniliowy i zostawić w lodówce.
Przygotowanie spodu :
Energicznie utrzyj jajka z cukrem, na puszystą masę. Następnie dolej wrzątek, stale ale delikatnie mieszając. W oddzielnej misce zmieszaj proszek z mąką i wsypuj stopniowo do jajecznej mieszaniny. Dno foremki wyłóż papierem a boki wysmaruj masłem. Przelej ciasto do foremki i piecz w 180st.C przez ok.30min. Ostudź ciasto po upieczeniu.
Wierzch tortu :
500g truskawek przesyp cukrem i zostaw na jakiś czas, aby stały się błyszczące. Ubij kremówkę na sztywno z cukrem waniliowym.
1/3 ubitej śmietany dodaj do ostudzonego kremu waniliowy.
Przekrój ciasto na 3 warstwy i przełóż 2 z nich kremem waniliowym i truskawkami, które były posypane cukrem. Na wierzch tortu rozłóż ubitą kremówkę i ozdób pozostałymi truskawkami.
Sprawicie mi ogromną radość, jeśli przyłączycie się do wspólnego pieczenia tortu i wstawicie swój przepis do akcji na Durszlaku. Wszystkich serdecznie zapraszam :)
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2012/05/weekendowa-cukiernia-maj-dusiowej.html