Wykonanie
Skoro wiecie, że maj to mój ulubiony miesiąc chciałabym zaprosić Was do udziału w Weekendowej
Cukierni, gdzie w tym miesiącu jestem gospodynią.Proponuję Wam przepis na:SZWEDZKI LETNI TORTNigella Lawson „Kuchnia-przepisy
serca z domu”
Podaję przepis :Krem
waniliowy:2
żółtka2 łyżki
cukru2 łyżeczki
skrobi kukurydzianej lub
mąki ziemniaczanej250ml tłustego
mlekałyżeczka ekstraktu
waniliowegoSpód do
tortu (tortownica o śr.23cm):3
jajka250g
cukru90ml świeżo zagotowanego wrzątku1 i ½ łyżeczki
proszku do pieczenia150g
mąkimasło do natłuszczenia formyNa wierzch
tortu:ok.750g
truskawek2-3łyżeczki
cukru500ml
śmietany kremówki2 łyżeczki
cukru waniliowegoPrzygotowanie kremu
waniliowego(najlepiej dzień przed upieczeniem):Podgrzej wszystkie składniki oprócz ekstraktu w garnku na średnim ogniu, mieszając non stop aż krem zacznie gęstnieć (nie zagotować). Po 3minutach jak zgęstnieje zdjąć z ognia, przełożyć do zimnej miski, wymieszać ekstrakt
waniliowy i zostawić w lodówce.Przygotowanie
spodu :Energicznie utrzyj
jajka z
cukrem, na puszystą masę. Następnie dolej wrzątek, stale ale delikatnie mieszając. W oddzielnej misce zmieszaj proszek z
mąką i wsypuj stopniowo do jajecznej mieszaniny. Dno foremki wyłóż papierem a boki wysmaruj
masłem. Przelej ciasto do foremki i piecz w 180st.C przez ok.30min. Ostudź ciasto po upieczeniu.Wierzch
tortu :500g
truskawek przesyp
cukrem i zostaw na jakiś czas, aby stały się błyszczące. Ubij kremówkę na sztywno z
cukrem waniliowym.1/3 ubitej
śmietany dodaj do ostudzonego kremu
waniliowy.Przekrój ciasto na 3 warstwy i przełóż 2 z nich kremem
waniliowym i
truskawkami, które były posypane
cukrem. Na wierzch
tortu rozłóż ubitą kremówkę i ozdób pozostałymi
truskawkami.Sprawicie mi ogromną radość, jeśli przyłączycie się do wspólnego pieczenia
tortu i wstawicie swój przepis do akcji na Durszlaku. Wszystkich serdecznie zapraszam :)