Puszysta a jednocześnie wilgotna i bardzo smaczna babka piaskowa . Przygotowanie nie nastręcza żadnych problemów - masło, cukier i jajka muszą być dokładnie utarte. Lekko waniliowy i maślany smak sprawia, że babkę z przyjemnością się zjada. Idealna do herbaty. 150 g masła, miękkiego 200 g cukru 200 g mąki 50 g skrobi kukurydzianej lub maki ziemniaczanej 4 jajka 3 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii cukier puder do posypania Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Foremkę na babkę dokładnie natłuszczamy. Masło i cukier ucieramy na puch, kolejno dodajemy po 1 jajku dokładnie ucierając. Dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia, mleko i ekstrakt z wanilii. Mieszamy. Masę wykładamy do przygotowanej foremki. Pieczemy ok 40-50 minut (należy sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto wykładamy na kratkę do wystudzenia. Posypujemy cukrem pudrem.