ßßß Cookit - przepis na Puszysta babka piaskowa

Puszysta babka piaskowa

nazwa

Wykonanie

Puszysta a jednocześnie wilgotna i bardzo smaczna babka piaskowa . Przygotowanie nie nastręcza żadnych problemów - masło, cukier i jajka muszą być dokładnie utarte. Lekko waniliowy i maślany smak sprawia, że babkę z przyjemnością się zjada. Idealna do herbaty.
150 g masła, miękkiego
200 g cukru
200 g mąki
50 g skrobi kukurydzianej lub maki ziemniaczanej
4 jajka
3 łyżki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
cukier puder do posypania
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Foremkę na babkę dokładnie natłuszczamy.
Masło i cukier ucieramy na puch, kolejno dodajemy po 1 jajku dokładnie ucierając. Dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia, mleko i ekstrakt z wanilii. Mieszamy. Masę wykładamy do przygotowanej foremki. Pieczemy ok 40-50 minut (należy sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto wykładamy na kratkę do wystudzenia. Posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2014/04/puszysta-babka-piaskowa.html