To już trzeci przepis na sernik, który podaję:) Były dwa z galaretkami, na zimno: z truskawkami i z brzoskwiniami i borówkami . Teraz sernik z gotowanego sera przekładany trzema plackami kruchego ciasta.Składniki: na kruche ciasto:400 gramów mąki200 gramów masła150 gramów cukru pudru3 jajka1/2 proszku do pieczenia na ser:1 kg serawaniliowego z wiaderka (u mnie z Biedronki)150 gramów masła300 gramów cukru3 jajka2 łyżki mąki ziemniaczanej1/2 szklanki mlekaolejek pomarańczowyPrzygotowujemy kruche placki: masło zarabiamy z mąką i proszkiem do pieczeniaDodajemy jajka, cukier puder i wyrabiamy ciasto - powinno być mokreWkładamy do lodówki na ok. 1 godzinęWyjmujemy i dzielimy na 3 częściNagrzewamy piekarnik do 200 stopniBędziemy piec 3 placki: formy (jeśli mamy 3 sztuki jednakowej wielkości to dobrze, jeśli nie, to nic nie szkodzi - można upiec oddzielnie 3 placki) smarujemy margaryną i wykładamy rozwałkowanym ciastem. Wygodnie jest nawinąć ciasto na wałek i przełożyć do formyKażdy placek nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 minutPo wyjęciu odstawimy do wystudzeniaTeraz przygotujemy masę serową: ser, cukier i jajka zagotowujemy ciągle mieszającDo mleka wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dobrze mieszamy i wlewamy do masy serowejDo gorącej masy dodajemy kilka kropel zapachu pomarańczowegoGorącym ciastem przekładamy kruche plackiMożna polać czekoladą lub po prostu posypać z wierzchu cukrem pudrem. Jeśli dla kogoś jedna i druga wersja podania będzie za słodka, to sernik jest też smaczny bez ozdabiania z wierzchu.Na zdrowie! :)Biorę udział w akcji: