Wykonanie
Mija kolejny miesiąc, a wraz z nim mamy nowe wyzwanie w Weekendowej
Cukierni, której gospodynią jest Dusia z Dusiowej Kuchni . Na tapetę znowu weszła Nigella Lawson (książka "Kuchnia. Przepisy z
serca domu") i nasza gospodyni zaproponowała za nią Letni tort szwedzki. Przyznam, że na początku przemknęła mi myśl "O nie, znowu
bita śmietana na torcie. Nigella chyba ją uwielbia" - ja tymczasem nie przepadam. Sytuację ratuje krem
waniliowy, który sprawia, że nawet ta
śmietana nie przeszkadza. No więc czyniąc przygotowania poszłam do sklepu z myślą, że w ramach oszczędności kupie
brzoskwinie w puszce i z nimi zrobię tort. Ominęłam stoisko z
owocami i warzywami, zgarnęłam puszkę z półki i pomknęłam ku
kasie. Przede mną starsze małżeństwo rozpakowało na taśmę swoje zakupy i
mieli truskawki...Oj! Temu widokowi trudno się oprzeć. Zawróciłam i wyszłam ze sklepu z
truskawkami, których 500g było w tej samej cenie co
brzoskwinie. Co prawda bałam się ich smaku, ale zupełnie niepotrzebnie.Przechodząc do
tortu - niebo w gębie. Smak maksymalnie kojarzący się z latem.
Truskawki,
waniliowy krem,
biszkopt... Lekki i smaczny. Nieco można się bać go wystawić latem na stół, żeby
śmietana nie popłynęła, ale zapewniam, że przy tym smaku za długo tort nie postoi :). Smacznego!Szwedzki letni tort - WC#4
Krem
waniliowy2
żółtka2 łyżki
cukru2 łyżeczki
skrobi kukurydzianej lub
mąki ziemniaczanej (dałam 3 łyżki)250 ml tłustego
mleka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoSpód do
tortu (tortownica 22-23cm)3
jajka250 g
cukru90 ml świeżo zagotowanej wrzącej
wody1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia150 g
mąkiew.
masło do natłuszczenia formy (ja formę wyłożyłam papierem do pieczenia i nie smarowałam go tłuszczem)Na wierzch
tortu:2-3 łyżeczki
cukruok. 750 g
truskawek (dałam 500g)500 ml
śmietany kremówki + trochę
cukru pudru dla smaku (dałam 3 łyżki)1
cukier waniliowyKrem
waniliowy (najlepiej przygotować dzień przed przygotowaniem ciasta lub kilka godzin wcześniej, żeby zdążył wystygnąć): Wszystkie składniki, oprócz ekstraktu, podgrzać w garnku stale mieszając aż krem zgęstnieje (nie zagotowywać). Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia, dodać ekstraktu, wymieszać. Ostudzić w lodówce.Spód
tortu :
Jajka utrzeć z
cukrem na puszystą masę, do białości. Następnie cienkim strumieniem, ciągle mieszając wlać wrzątek. W misce wymieszać
mąkę z
proszkiem do pieczenia, a następnie wsypywać po trochu do masy jajecznej, dobrze wymieszać. Przełożyć do foremki, piec w 180°C ok 30 minut. Po upieczeniu wystudzić.Wierzch
tortu : Kremówkę ubić na sztywno. Dodać
cukru waniliowego i
cukru pudru dla smaku.1/3
bitej śmietany dodać do wystudzonego kremu
waniliowego i wymieszać. Tort przekroić na 3 części. 2 części przekładamy kremem
waniliowym i kładziemy na niego część
truskawek (na pokroiłam na kawałki. Jeśli
truskawki są kwaśne to można posypać przez sitko
cukrem pudrem). Na wierzch kładziemy
bitą śmietanę i pozostałymi całymi
truskawkami.
Zapraszam na konkurs w kolejnym wpisie. Do wygrania wejściówki do restauracji KLIK