ßßß Cookit - przepis na Letni tort szwedzki wg Nigelli. Weekendowa Cukiernia #4

Letni tort szwedzki wg Nigelli. Weekendowa Cukiernia #4

nazwa

Wykonanie

Mija kolejny miesiąc, a wraz z nim mamy nowe wyzwanie w Weekendowej Cukierni, której gospodynią jest Dusia z Dusiowej Kuchni . Na tapetę znowu weszła Nigella Lawson (książka "Kuchnia. Przepisy z serca domu") i nasza gospodyni zaproponowała za nią Letni tort szwedzki. Przyznam, że na początku przemknęła mi myśl "O nie, znowu bita śmietana na torcie. Nigella chyba ją uwielbia" - ja tymczasem nie przepadam. Sytuację ratuje krem waniliowy, który sprawia, że nawet ta śmietana nie przeszkadza. No więc czyniąc przygotowania poszłam do sklepu z myślą, że w ramach oszczędności kupie brzoskwinie w puszce i z nimi zrobię tort. Ominęłam stoisko z owocami i warzywami, zgarnęłam puszkę z półki i pomknęłam ku kasie. Przede mną starsze małżeństwo rozpakowało na taśmę swoje zakupy i mieli truskawki...Oj! Temu widokowi trudno się oprzeć. Zawróciłam i wyszłam ze sklepu z truskawkami, których 500g było w tej samej cenie co brzoskwinie. Co prawda bałam się ich smaku, ale zupełnie niepotrzebnie.
Przechodząc do tortu - niebo w gębie. Smak maksymalnie kojarzący się z latem. Truskawki, waniliowy krem, biszkopt... Lekki i smaczny. Nieco można się bać go wystawić latem na stół, żeby śmietana nie popłynęła, ale zapewniam, że przy tym smaku za długo tort nie postoi :). Smacznego!
Szwedzki letni tort - WC#4
Krem waniliowy
2 żółtka
2 łyżki cukru
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej (dałam 3 łyżki)
250 ml tłustego mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Spód do tortu (tortownica 22-23cm)
3 jajka
250 g cukru
90 ml świeżo zagotowanej wrzącej wody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g mąki
ew. masło do natłuszczenia formy (ja formę wyłożyłam papierem do pieczenia i nie smarowałam go tłuszczem)
Na wierzch tortu:
2-3 łyżeczki cukru
ok. 750 g truskawek (dałam 500g)
500 ml śmietany kremówki + trochę cukru pudru dla smaku (dałam 3 łyżki)
1 cukier waniliowy
Krem waniliowy (najlepiej przygotować dzień przed przygotowaniem ciasta lub kilka godzin wcześniej, żeby zdążył wystygnąć): Wszystkie składniki, oprócz ekstraktu, podgrzać w garnku stale mieszając aż krem zgęstnieje (nie zagotowywać). Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia, dodać ekstraktu, wymieszać. Ostudzić w lodówce.
Spód tortu : Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, do białości. Następnie cienkim strumieniem, ciągle mieszając wlać wrzątek. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie wsypywać po trochu do masy jajecznej, dobrze wymieszać. Przełożyć do foremki, piec w 180°C ok 30 minut. Po upieczeniu wystudzić.
Wierzch tortu : Kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukru waniliowego i cukru pudru dla smaku.
1/3 bitej śmietany dodać do wystudzonego kremu waniliowego i wymieszać. Tort przekroić na 3 części. 2 części przekładamy kremem waniliowym i kładziemy na niego część truskawek (na pokroiłam na kawałki. Jeśli truskawki są kwaśne to można posypać przez sitko cukrem pudrem). Na wierzch kładziemy bitą śmietanę i pozostałymi całymi truskawkami.
Zapraszam na konkurs w kolejnym wpisie. Do wygrania wejściówki do restauracji KLIK
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2012/05/Letni-tort-szwedzki-wg-Nigelli-Weekendowa.html