ßßß Cookit - przepis na Szwedzki letni tort

Szwedzki letni tort

nazwa

Wykonanie

Jako gospodyni Weekendowej Cukierni w maju zapraszam na:
by Nigella Lawson "Kuchnia. Przepisy serca z domu"
Krem waniliowy:
2 żółtka
2 łyżki cukru
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
250ml tłustego mleka
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Spód do tortu (tortownica o śr.23cm):
3 jajka
250g cukru
90ml świeżo zagotowanego wrzątku
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
150g mąki
masło do natłuszczenia formy
Na wierzch tortu:
ok.750g truskawek
2-3łyżeczki cukru
500ml śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru waniliowego
Przygotowanie kremu waniliowego(najlepiej dzień przed upieczeniem):
Podgrzać wszystkie składniki oprócz ekstraktu w garnku na średnim ogniu.
Mieszając non stop aż krem zacznie gęstnieć (nie zagotować).
Po 3minutach jak zgęstnieje zdjąć z ognia, przełożyć do zimnej miski, wymieszać ekstrakt waniliowy i zostawić w lodówce.
Przygotowanie spodu :
Energicznie utrzeć jajka z cukrem, na puszystą masę.
Następnie dolać wrzątek, stale ale delikatnie mieszając.
W oddzielnej misce zmieszać proszek z mąką i wsypywać stopniowo do jajecznej mieszaniny.
Dno foremki wyłożyć papierem a boki wysmarować masłem.
Przelać ciasto do foremki i piec w 180st.C przez ok.30min.
Ostudźić ciasto po upieczeniu.
Wierzch tortu :
500g truskawek przesypać cukrem i zostawić na jakiś czas, aby stały się błyszczące.
Ubić kremówkę na sztywno z cukrem waniliowym.
Wykonanie :
1/3 ubitej śmietany dodać do ostudzonego kremu waniliowego.
Przekroić ciasto na 3 warstwy i przełożyć 2 z nich kremem waniliowym i truskawkami, które były posypane cukrem.
Na wierzch tortu rozłożyć ubitą kremówkę i ozdobić pozostałymi truskawkami.
Jeżeli dołączycie do akcji, a warto bo tort jest przepyszny :), dodajcie tutaj swoje przepisy.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2012/05/szwedzki-letni-tort-weekendowa.html