Wykonanie
Jako gospodyni Weekendowej
Cukierni w maju zapraszam na:by Nigella Lawson "Kuchnia. Przepisy
serca z domu"
Krem
waniliowy:2
żółtka2 łyżki
cukru2 łyżeczki
skrobi kukurydzianej lub
mąki ziemniaczanej250ml tłustego
mlekałyżeczka ekstraktu
waniliowegoSpód do
tortu (tortownica o śr.23cm):3
jajka250g
cukru90ml świeżo zagotowanego wrzątku1 i ½ łyżeczki
proszku do pieczenia150g
mąkimasło do natłuszczenia formyNa wierzch
tortu:ok.750g
truskawek2-3łyżeczki
cukru500ml
śmietany kremówki2 łyżeczki
cukru waniliowegoPrzygotowanie kremu
waniliowego(najlepiej dzień przed upieczeniem):Podgrzać wszystkie składniki oprócz ekstraktu w garnku na średnim ogniu.Mieszając non stop aż krem zacznie gęstnieć (nie zagotować).Po 3minutach jak zgęstnieje zdjąć z ognia, przełożyć do zimnej miski, wymieszać ekstrakt
waniliowy i zostawić w lodówce.Przygotowanie
spodu :Energicznie utrzeć
jajka z
cukrem, na puszystą masę.Następnie dolać wrzątek, stale ale delikatnie mieszając.W oddzielnej misce zmieszać proszek z
mąką i wsypywać stopniowo do jajecznej mieszaniny.Dno foremki wyłożyć papierem a boki wysmarować
masłem.Przelać ciasto do foremki i piec w 180st.C przez ok.30min.Ostudźić ciasto po upieczeniu.Wierzch
tortu :500g
truskawek przesypać
cukrem i zostawić na jakiś czas, aby stały się błyszczące.Ubić kremówkę na sztywno z
cukrem waniliowym.Wykonanie :1/3 ubitej
śmietany dodać do ostudzonego kremu
waniliowego.Przekroić ciasto na 3 warstwy i przełożyć 2 z nich kremem
waniliowym i
truskawkami, które były posypane
cukrem.Na wierzch
tortu rozłożyć ubitą kremówkę i ozdobić pozostałymi
truskawkami.
Jeżeli dołączycie do akcji, a warto bo tort jest przepyszny :), dodajcie tutaj swoje przepisy.