ßßß
Prawdziwe spaghetti bolognese zawiera zawsze marchewkę i seler. Moje dzisiejsze spaghetti dosmakowałam czerwonym winem i utartą gałką muszkatałą. Zamiast bazylii postanowiłam przyprawićsos suszonym oregano. Użyłam również prawdziwego włoskiego boczku, pancetta.
Przepis na prawdziwe spaghetti bologneseSkładniki: na 5-6 porcji250 g spaghetti, sucha waga3 łyżki oliwy z oliwek1 cebula, drobno posiekane3 ząbki czosnku, drobno posiekane2 marchewkikawałek selera400 g mięsa mielonego50 g pancetta500 g pokrojonych pomidorów z puszki½ dl świeżo startego parmezanu2 dl czerwonego wina2 liście laurowe1 łyżeczka suszonego oreganoszczypta gałki muszkatołowej, utartejkilka gałązek świeżego oreganosól i pieprzWykonanie:Obrać i posiekać cebulę i czosnek. Pokroić w kostkę marchew i seler.Pokroić drobno pancetta i usmażyć. Dodać warzywa i smazyć 5 minut.Dodać mielone mięso i smażyć aż mięso przestanie byc krwawe.Podlac winem.Wlać pomidory, liście laurowe i suche przyprawy, doprowadzić do wrzenia i gotować sos przez 20 minut.Doprawić sos solą i pieprzem, dodać świeżej bazylii.Ugotować spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Wymieszać spaghetti z sosem. Zetrzeć parmez i posypać danie. Udekorować świeżym oregano przed podaniem.
Polecane przepisyMakaron z sosem z tuńczyka i estragonemTradycyjne kotlety mielone w nowoczesnym wydaniuRoladki z kurczaka z pomidorowym spaghettiSzybka tarta z miesem mielonym à la bolognesePieczone udka z kurczaka z oregano, czosnkiem i płatkami chiliCiasto szafranowe z daktylami Kruche ciasteczka z daktylami i sezamem