ßßß
Składniki (3-4 porcje):500 g mięsa mielonego, mieszanego woł-wp1 cebula, drobno posiekana1 marchewka3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę1 łyżeczka suszonego oregano2 łyżki świeżego oregano, lekko posiekanego1 puszka pomidorów100 ml czerwonego wina, wytrawnego100-150 ml wody1 łyżka koncentratu pomidorowegosól, pieprz - do smakuoliwa - do smażenia
W misce wymieszać mięso mielone, połowę cebuli, dwa ząbki czosnku, suszone oregano i drobno startą marchewkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować ok. 25 małych kulek (wielkości orzecha włoskiego). Smażyć klopsiki na rozgrzanej oliwie, aż się ładnie zrumienią. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i zeszklić na niej drugą połowę cebuli, dodać pozostały czosnek i chwilkę przesmażyć. Dodać puszkę pomidorów, wino, wodę i zagotować, następnie w sosie umieścić klopsiki. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, 20 minut. Następnie odkryć garnek, dodać świeże oregano i dusić przez kwadrans, aby sos zgęstniał.. W razie potrzeby zagęścić sos koncentratem lub rozrzedzić wodą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Podawać z makaronem, ziemniakami, szpeclami, gnocchi lub bulgurem.Smacznego :-)