ßßß Cookit - przepis na Spaghetti Bolognese według przepisu Gordona Ramsay'a

Spaghetti Bolognese według przepisu Gordona Ramsay'a

nazwa

Wykonanie

Każdy z nas ma jakieś swoje guru kulinarne. Może to być np. Julia Child, Pascal Brodnicki, Karol Okrasa czy Magda Gessler. Naszym guru jest Gordon Ramsay. Szkocki szef kuchni, restaurator, autor wielu książek kulinarnych, a w ostatnim czasie dość znana osobowość telewizyjna. Jest to człowiek o rozległej wiedzy kulinarnej, bogatym doświadczeniu i niezwykle ciekawej osobowości. Dzisiaj pierwszy przepis z bardzo rozległych zbiorów stworzonych przez tego niezwykłego szefa kuchni.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 5
Składniki:
500g mięsa mielonego
2 puszki pomidorów krojonych
2 marchewki
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki suszonego oregano
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Szklanka czerwonego wytrawnego wina
Kilka łyżek mleka
Kilka łyżek oliwy z oliwek
Sól, pieprz
Makaron jako dodatek do sosu
Marchewkę i cebule obieramy. Następnie ścieramy na tarce na średnich oczkach. W rondelku rozgrzewamy trochę oliwy z oliwek. W między czasie możemy nastawić wodę na makaron. Do rondelka wrzucamy wcześniej przyszykowane warzywa. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Podsmażamy kilka minut na średnim ogniu. Następnie dodajemy zmiażdżony lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy oregano. Wszystkie składniki mieszamy i przekładamy na patelnie. Na sam środek patelni wrzucamy mięso mielone i mieszamy z warzywami. Ponownie na środek patelni wykładamy koncentrat pomidorowy, mieszamy go ze składnikami. Po chwili dolewamy szklankę wina i redukujemy jego ilość. Dolewamy pomidory i intensywnie mieszamy całość. Gordon Ramsey dodaje w tym momencie sos Worcestershire, ale w Polsce nie mogłyśmy go dostać więc omijamy ten składnik. Podsmażamy chwile i wyłączamy płytę. Zostawiamy na jakieś 5 minut by składniki przegryzły się. Po tym czasie dolewamy mleko i mieszamy. Podajemy z makaronem spaghetti, z wierzchu posypujemy parmezanem. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2013/05/spaghetti-bolognese-wedug-przepisu.html