Wykonanie
Każdy z nas ma jakieś swoje
guru kulinarne. Może to być np. Julia
Child, Pascal Brodnicki, Karol Okrasa czy
Magda Gessler. Naszym
guru jest Gordon
Ramsay. Szkocki szef kuchni, restaurator, autor wielu książek kulinarnych, a w ostatnim czasie dość znana osobowość telewizyjna. Jest to człowiek o rozległej
wiedzy kulinarnej, bogatym doświadczeniu i niezwykle ciekawej osobowości. Dzisiaj pierwszy przepis z bardzo rozległych zbiorów stworzonych przez tego niezwykłego szefa kuchni.
Czas przygotowania: 30 minutIlość porcji: 5Składniki:
500g
mięsa mielonego2 puszki
pomidorów krojonych2
marchewki2
cebule2 ząbki
czosnku2 łyżeczki
suszonego oregano2 łyżki
koncentratu pomidorowegoSzklanka czerwonego
wytrawnego winaKilka łyżek
mlekaKilka łyżek
oliwy z oliwekSól,
pieprzMakaron jako dodatek do sosu
Marchewkę i
cebule obieramy. Następnie ścieramy na tarce na średnich oczkach. W rondelku rozgrzewamy trochę
oliwy z oliwek. W
między czasie możemy nastawić
wodę na
makaron. Do rondelka wrzucamy wcześniej przyszykowane warzywa. Doprawiamy
solą i świeżo mielonym
pieprzem. Podsmażamy kilka minut na średnim ogniu. Następnie dodajemy zmiażdżony lub przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz doprawiamy
oregano. Wszystkie składniki mieszamy i przekładamy na patelnie. Na sam środek patelni wrzucamy
mięso mielone i mieszamy z warzywami. Ponownie na środek patelni wykładamy
koncentrat pomidorowy, mieszamy go ze składnikami. Po chwili dolewamy szklankę
wina i redukujemy jego ilość. Dolewamy
pomidory i intensywnie mieszamy całość. Gordon Ramsey dodaje w tym momencie
sos Worcestershire, ale w Polsce nie mogłyśmy go dostać więc omijamy ten składnik. Podsmażamy chwile i wyłączamy płytę. Zostawiamy na jakieś 5 minut by składniki przegryzły się. Po tym czasie dolewamy
mleko i mieszamy. Podajemy z
makaronem spaghetti, z wierzchu posypujemy
parmezanem. Smacznego.