Wykonanie
Losos w
szafranowym sosie to prawdziwa tecza smakow i kolorow. Piekny zolty kolor i pachnacy
cytryna sos, a w nim zatopione kawalki soczystego
lososia i
krewetek. No i jak tu nie jesc, jak oczy chca…Uwielbiam polaczenie cytrusow z
szafranem. Do
szafranowego sosu wykorzystalam jednak
cytrynowa trawe. Bardzo lubie intensywny
cytrynowy aromat w potrawach szczegolnie tych z
rybami.
Cytrynowa trawa wyraznie pachnie
cytryna, wszak jest pozbawiona agresywnej kwaskowatosci. Chcialam, aby ten sos byl aromatyczny, ale nie kwasny i moj cel osiagnelam.
Losos w
szafranowym sosie to obiad w 30 minut. Zaczynam zawsze od przygotowania sosu.
Lososia kroje w kostke i wrzucam juz do gotowego sosu na 5 minut. Oczywiscie im wieksze kawalki
ryby tym czas gotowania trzeba troche wydluzyc. Jest to delikatny moment w przygotowywaniu tej potrawy. Za dlugo gotowana
ryba bedzie po prostu sucha.
Szafranowy losos smakuje najlepiej z
ryzem lub
kasza. Oto przepis:
Łosoś w
szafranowym sosieSkladniki:4 porcje300 g
lososia, filety200 g
krewetek, tygrysie½
pora4 dl
rybnego buljonu4 dl
smietanki1 lyzka
maki4 lyzki posiekanego
kopru1
trawa cytrynowa2
marchewki0,25 g
szafranusol do smakuszczypta
pieprzu kajenskiegoswieza
kolendra do dekoracji
olej do smazeniaWykonanie:Pokroj cienko w cienkie
krazki por i
marchewke. Podziel na 3 czesci
trawe cytrynowa, a najgrubsza czesc pobij tluczkiem.Wrzuc warzywa na tluszcz i smaz wraz z
szafranem przez 10 minut. Warzywa nie moga sie przyrumienic. Podlej
buljonem i gotuj, az
marchewka bedzie miekka.Rozrob
make ze
smietana i zagesc sos. Dopraw
sola,
pieprzem kajenskim i posiekanym
koprem.Pokroj
lososia w kostke 2 x 2cm i obierz
krewetki. Wrzuc do sosu i gotuj przez 5 minut.Polecane przepisy
Chleb szafranowy z
sezamemSzafranowy pilaf z
kurczakiem,
brukselka,
figami i
granatemAdwentowe ciasto
szafranoweSzafranowe bułeczki lussekatterCzarna
herbata z
szafranem