Wykonanie
Bardzo smaczna, „aksamitnie” kremowa zupa, o orientalnym rodowodzie. Ma wielce apetyczny zapach i piękny
słoneczny kolor.Można ją jeść „solo” lub z „morskimi” dodatkami. Ja podawałam ze smażonymi
krewetkami, ale myślę, że równie dobrze będzie się komponowała z
łososiem czy innymi
owocami morza.Na podstawie przepisu z listopadowego numeru miesięcznika „Kuchnia”.Składniki:2-3
marchewki1
por (tylko biała część)1/2 średniego
selera2 łyżeczki pasty z
trawy cytrynowej (lub całe łodygi
trawy cytrynowej)kawałek
imbiru wielkości kciuka
oliwa z oliwek1 puszka (400 ml)
mleka kokosowego1 łyżka posiekanej świeżej
kolendrysól i
pieprz do smakudodatkowo:przyprawione
solą i usmażone na
oliwie krewetki (opcjonalnie)Wykonanie:Warzywa i
imbir umyć, obrać i pokroić. Wraz z pastą z
trawy cytrynowej przesmażyć na 3 łyżkach
oliwy. Zalać 2 szklankami
wody i gotować 15-20 minut.Powstały
wywar przecedzić do innego garnka i odparować do połowy objętości. Wlać z powrotem do warzyw. Dodać
mleko kokosowe i wszystko dokładnie zmiksować. Aby zupa nabrała „aksamitnej gładkości” całość dodatkowo przetrzeć przez sito.Zupę ponownie zagotować. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Podawać posypaną posiekaną
kolendrą i z usmażonymi
krewetkami.Smacznego:)