ßßß Cookit - przepis na ZUPA KREM MARCHEWKOWY Z MLEKIEM KOKOSOWYM

ZUPA KREM MARCHEWKOWY Z MLEKIEM KOKOSOWYM

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczna, „aksamitnie” kremowa zupa, o orientalnym rodowodzie. Ma wielce apetyczny zapach i piękny słoneczny kolor.
Można ją jeść „solo” lub z „morskimi” dodatkami. Ja podawałam ze smażonymi krewetkami, ale myślę, że równie dobrze będzie się komponowała z łososiem czy innymi owocami morza.
Na podstawie przepisu z listopadowego numeru miesięcznika „Kuchnia”.
Składniki:
2-3 marchewki
1 por (tylko biała część)
1/2 średniego selera
2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej (lub całe łodygi trawy cytrynowej)
kawałek imbiru wielkości kciuka
oliwa z oliwek
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
sól i pieprz do smaku
dodatkowo:
przyprawione solą i usmażone na oliwie krewetki (opcjonalnie)
Wykonanie:
Warzywa i imbir umyć, obrać i pokroić. Wraz z pastą z trawy cytrynowej przesmażyć na 3 łyżkach oliwy. Zalać 2 szklankami wody i gotować 15-20 minut.
Powstały wywar przecedzić do innego garnka i odparować do połowy objętości. Wlać z powrotem do warzyw. Dodać mleko kokosowe i wszystko dokładnie zmiksować. Aby zupa nabrała „aksamitnej gładkości” całość dodatkowo przetrzeć przez sito.
Zupę ponownie zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać posypaną posiekaną kolendrą i z usmażonymi krewetkami.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/11/29/zupa-krem-marchewkowy-z-mlekiem-kokosowym