ßßß Cookit - przepis na Zupa kokosowa z krewetkami

Zupa kokosowa z krewetkami

nazwa

Wykonanie

Wstałam dziś rano i nie mogłam uwierzyć w to, jak popsuła się pogoda. Znów zrobiło się zimno, mokro i nieprzyjemnie. Przynajmniej w Warszawie...
Kiedy pogoda nie dopisuje potrzebuję czegoś rozgrzewającego, o wyrazistym smaku i jednocześnie poprawiającego humor. Dlatego też zamierzam przygotować na obiad moją ulubioną zupę kokosową. Dzisiaj będzie z krewetkami, ale często przyrządzam ją z pokrojonym w paseczki kurczakiem.
Zupa kokosowa jest bardzo aromatyczna, głównie za sprawą świeżego imbiru, kolendry oraz zielonej pasty curry. Z dodatkiem krewetek lub kurczaka oraz makaronu ryżowego stanowi pełnowartościową i sycącą przystawkę lub samodzielne danie - lunch lub kolację.
Zupa kokosowa jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Co prawda nie należy do dań niskobudżetowych, ale od czasu do czasu na prawdę warto. Jeśli oczywiście lubimy orientalne przyprawy i smaki... Ja uwielbiam!
Moja wersja zupy kokosowej to wersja ekspresowa i lekka, dzięki użyciu mleczka kokosowego "light". Ale nie robię tego wyłącznie z powodu liczenia kalorii. Uważam po prostu, że mleczko kokosowe light ma mniej dominujący smak i bardzo harmonijnie łączy się z aromatem zielonej pasty curry.
Zachęcam gorąco do wypróbowania przepisu na zupę kokosową i być może tak, jak w moim domu, stanie się ona Waszą ulubioną potrawą.
Pozdrawiam,
Asia
Składniki (dla 4 osób):
1 marchewka
1 pietruszka (korzeń)
1/4 selera
1 mała cebulka
2 szklanki wody
mały kawałek świeżego imbiru
sól i pieprz
24 krewetki (świeże lub mrożone, rozmiar średni)
łyżka zielonej pasty curry
puszka mleczka kokosowego
opakowanie makaronu ryżowego
pęczek świeżej kolendry
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania ekspresowego bulionu imbirowego, w którym ugotujemy krewetki. Drobno posiekane warzywa: marchew, pietruszkę, seler i cebulkę przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Zagotowujemy. Dodajemy pokrojony w cienkie paseczki imbir. W tym czasie płyn zredukuje się - o to nam chodzi - i powstanie aromatyczny bulion, który doprawiamy solą i pieprzem.
Do imbirowego bulionu wrzucamy krewetki, zmniejszamy ogień/moc płyty i gotujemy ok. 5 minut.
W międzyczasie - makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zazwyczaj należy zagotować wodę i zalać nią makaron, odczekać kilka minut i odcedzić. Pokroić według uznania.
Do gotującej się zupy dodajemy pastę curry i mieszamy.
Dodajemy mleczko kokosowe i ponownie mieszamy. Po kilku minutach zupa jest gotowa.
W miseczkach układamy makaron ryżowy, zalewamy go zupą i dekorujemy całość świeżą kolendrą.
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2013/04/zupa-kokosowa-z-krewetkami.html