Wykonanie
Wstałam dziś rano i nie mogłam uwierzyć w to, jak popsuła się pogoda. Znów zrobiło się zimno, mokro i nieprzyjemnie. Przynajmniej w Warszawie...Kiedy pogoda nie dopisuje potrzebuję czegoś rozgrzewającego, o wyrazistym smaku i jednocześnie poprawiającego humor. Dlatego też zamierzam przygotować na obiad moją ulubioną zupę
kokosową. Dzisiaj będzie z
krewetkami, ale często przyrządzam ją z pokrojonym w paseczki
kurczakiem.Zupa kokosowa jest bardzo aromatyczna, głównie za sprawą świeżego
imbiru,
kolendry oraz zielonej pasty
curry. Z dodatkiem
krewetek lub
kurczaka oraz
makaronu ryżowego stanowi pełnowartościową i sycącą przystawkę lub samodzielne danie - lunch lub kolację.Zupa kokosowa jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Co prawda nie należy do dań niskobudżetowych, ale od czasu do czasu na prawdę warto. Jeśli oczywiście lubimy orientalne
przyprawy i smaki... Ja uwielbiam!
Moja wersja zupy kokosowej to wersja ekspresowa i lekka, dzięki użyciu
mleczka kokosowego "light". Ale nie robię tego wyłącznie z powodu liczenia kalorii. Uważam po prostu, że
mleczko kokosowe light ma mniej dominujący smak i bardzo harmonijnie łączy się z aromatem zielonej pasty
curry.Zachęcam gorąco do wypróbowania przepisu na zupę
kokosową i być może tak, jak w moim domu, stanie się ona Waszą ulubioną potrawą.Pozdrawiam,
AsiaSkładniki (dla 4 osób):1
marchewka1
pietruszka (korzeń)1/4
selera1 mała
cebulka2 szklanki
wodymały kawałek świeżego
imbirusól i
pieprz24
krewetki (świeże lub mrożone, rozmiar średni)łyżka zielonej pasty
currypuszka
mleczka kokosowegoopakowanie
makaronu ryżowegopęczek świeżej
kolendryPrzygotowanie:Zaczynamy od przygotowania ekspresowego
bulionu imbirowego, w którym ugotujemy
krewetki. Drobno posiekane warzywa:
marchew,
pietruszkę,
seler i
cebulkę przekładamy do garnka i zalewamy
wodą. Zagotowujemy. Dodajemy pokrojony w cienkie paseczki
imbir. W tym czasie płyn zredukuje się - o to nam chodzi - i powstanie aromatyczny
bulion, który doprawiamy
solą i
pieprzem.Do
imbirowego bulionu wrzucamy
krewetki, zmniejszamy ogień/moc płyty i gotujemy ok. 5 minut.W międzyczasie -
makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zazwyczaj należy zagotować
wodę i zalać nią
makaron, odczekać kilka minut i odcedzić. Pokroić według uznania.Do gotującej się zupy dodajemy pastę
curry i mieszamy.Dodajemy
mleczko kokosowe i ponownie mieszamy. Po kilku minutach zupa jest gotowa.W miseczkach układamy
makaron ryżowy, zalewamy go zupą i dekorujemy całość świeżą
kolendrą.Smacznego!