ßßß Cookit - przepis na Zupa krewetkowa z prażonym sezamem i glonami Wakame

Zupa krewetkowa z prażonym sezamem i glonami Wakame

nazwa

Wykonanie

Oto jeden z przepisów z warsztatów organizowanych przez Szkołę gotowania na portalu kobieta pod okiem Karola Okrasy :)
Zupa krewetkowa dla miłośników owoców morza i kuchni japońskiej. Zupa krewetkowa jest w słonecznym kolorze jak ostanie promienie jesiennego słońca
Składniki:
Krewetki surowe całe 1 kg,
Curcuma 20 g,
Imbir mielony 2 g
Liście limonki suszone 4 szt.,
Trawa cytrynowa 1 szt.,
Kolendra świeża 1 pęczek,
Marchewka 0,2 kg,
Por 0,2 kg,
Woda 2 litry,
Olej 2 łyżki,
Mleko kokosowe 200 ml
Pomidory świeże 1 kg
Wodorosty wakame 30 g
50 g masło
2 ząbki czosnku
Curry Kamis
Sól, pieprz do smaku
Prażone ziarno sezamu 20 g
Krewetki obrać ze skorupki, oczyścić i zamarynować w czosnkowym sosie chili min 0,5h. Skorupki opłukać i przesmażyć wraz z główkami na ostrym ogniu w naczyniu, dodając czerwoną pastę curry, liście limonki i trawę cytrynową z kurkumą. Przesmażone skorupy z przyprawami zalać wodą i zagotować. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić drobno. Dusić na maśle z czosnkiem ok. 10 min. Zmiksować i przecedzić przez sito. Osobno przesmażyć marchewkę i pora pokrojone w cienkie plastry. Bulion przecedzić przez drobne sito, dodać do niego przesmażone warzywa, zmiksowane pomidory oraz mleko kokosowe. Krewetki smażyć na boku i dodać do bulionu tuż przed podaniem, nie gotować już z krewetkami gdyż zrobią się twarde. Wodorosty namoczyć w letniej wodzie przez ok. 10 min. Świeżą kolendrę posiekać i dodać do zupy na samym końcu, doprawić wodorostami i sezamem.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2012/10/zupa-krewetkowa-z-prazonym-sezamem-i.html