Wykonanie
Schab pieczony w rękawie i
schab duszony w poczciwym
mleku krowim to dwa bardzo udane przepisy na zawsze soczysty, miękki i kruchy
schab. I wydawałoby się, że lepszego efektu już nie da się uzyskać. A jednak!Zrobiłam eksperyment z
mlekiem kokosowym, które od dawna już króluje w mojej kuchni i jak dotąd jego dodatek sprawdza się idealnie w każdym przepisie. I tu efekt końcowy eksperymentu jest rewelacyjny, a
schab przyrządzony z udziałem tłustego, pysznego
mleka kokosowego jest absolutnie genialny.Może połączenie
mleka kokoswego i
schabu Was zaskoczy, ale namawiam - odważcie się i przygotujcie go. Będziecie zachwyceni! To najdelikatniejszy i najsmaczniejszy, rozpływający się w ustach
schab jaki
jadłam w życiu, a przygotowanie jest naprawdę proste. Przepis idealny na świąteczny stół. Bardzo polecam!
Składniki:1-1,5 kg
schabu3-4 łyżeczki nasion
kolendry4-5 cm
imbirucurry - opcjonalnie
sól,
pieprzpuszka
mleka kokosowego200-250 ml
wody2 łyżki
oleju + 2Przygotowanie:nasiona
kolendry rozetrzeć w moździerzu.
Imbir obrać i pokroić w drobną kostkę.
Schab umyć i osuszyć.
Mięso natrzeć
olejem, następnie wmasować
kolendrę,
sól,
pieprz i
imbir, ewentualnie oprószyć
curry. Naczynie z tak przygotowanym
schabem przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc, lub przynajmniej na kilka godzinnastępnego dnia
schab obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka z gorącym
mlekiem kokosowym rozcieńczonym pół na pół z
wodą (w przypadku, gdy jest bardzo gęste) lub
bulionem. Przykryć i gotować na wolym ogniu 50-60 minut. W międzyczasie
mięso obrócić.miękki
schab pokroić w ukośne plastry dopiero po ostudzeniu. Przed podaniem podgrzać plastry
mięsa w sosie.Uwagi: użyłam
mleka kokosowego - 85% extraktu z
kokosa. Znacznie lepszy efekt uzyskałam rozcieńczając
mleko pół na pół z
wodą niż dusząc
schab w tak mocno skoncentrowanym
mleku.
Mięso nie było całkowicie pokryte płynem. Można pozostawić 1-2 łyżki
mleka kokosowego i wmieszać na końcu do gotowego już sosu, by zabielić go przed podaniem.ŻYCZĘ SMACZNEGO !