ßßß
Składniki :świeży imbir (2,5cm) starty na tarce o drobnych oczkach1 czerwona papryczka chili pokrojone w plasterki2 średnie cebule drobno pokrojone2 łyżki czerwonej pasty curry0,5 łyżeczki kurkumy1 łyżeczka kozieradki2 łyżeczki brązowego cukru400g wieprzowiny (schab) pokrojonej w cienkie plastry2 łyżki sosu rybnego400ml mleka kokosowegopołowa dyni piżmowej (około 700g) obrana i pokrojona w kostkęswieża kolendrasól, pieprzolej do smażenia
Przygotowanie :Na głębokiej patelni lub w dużym rondlu rozgrzej olej. Przesmaż na nim imbir, papryczkę chili i cebulę, aż ta ostatnia się zeszkli. Dodaj czerwoną pastę curry, wymieszaj aż smażone warzywa pokryją się pastą, dodaj kurkumę, kozieradkę, i cukier, wymieszaj i chwilę przesmaż. Dodaj wieprzowinę i smaż do czasu aż zacznie lekko brązowiec. Następnie dodaj mleko kokosowe i sos rybny, wymieszaj, dodaj dynię i zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem przez 30-45 minut lub do czasu aż dynia będzie miękka, a sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj natychmiast przybrane swieżą kolendrą z ryżem jasminowym.
Smacznego !