Wykonanie
Dziś chciałabym zaproponować Wam kolejne pyszne danie kuchni tajskiej - tym razem z dodatkiem dyni. Jednym s ł owem - połączenie idealne. Dołączam je do naszej akcji wspólnego gotowania w której wzieli udział: Panna Mawinna, Lejdi,
Gin, Sianko, Mirabelka i Bartoldzik .
Składniki :świeży
imbir (2,5cm) starty na tarce o drobnych oczkach1 czerwona
papryczka chili pokrojone w plasterki2 średnie
cebule drobno pokrojone2 łyżki czerwonej pasty
curry0,5 łyżeczki
kurkumy1 łyżeczka
kozieradki2 łyżeczki
brązowego cukru400g
wieprzowiny (
schab) pokrojonej w cienkie plastry2 łyżki
sosu rybnego400ml
mleka kokosowegopołowa dyni piżmowej (około 700g) obrana i pokrojona w kostkęswieża
kolendrasól,
pieprzolej do smażenia
Przygotowanie :Na głębokiej patelni lub w dużym rondlu rozgrzej
olej. Przesmaż na nim
imbir,
papryczkę chili i
cebulę, aż ta ostatnia się zeszkli. Dodaj czerwoną pastę
curry, wymieszaj aż smażone warzywa pokryją się pastą, dodaj
kurkumę,
kozieradkę, i
cukier, wymieszaj i chwilę przesmaż. Dodaj
wieprzowinę i smaż do czasu aż zacznie lekko brązowiec. Następnie dodaj
mleko kokosowe i
sos rybny, wymieszaj, dodaj
dynię i zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem przez 30-45 minut lub do czasu aż
dynia będzie miękka, a sos zgęstnieje. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem. Podawaj natychmiast przybrane swieżą
kolendrą z
ryżem jasminowym.
Smacznego !