ßßß Cookit - przepis na Tajska wieprzowina z dynią

Tajska wieprzowina z dynią

nazwa

Wykonanie

Dziś chciałabym zaproponować Wam kolejne pyszne danie kuchni tajskiej - tym razem z dodatkiem dyni. Jednym s ł owem - połączenie idealne. Dołączam je do naszej akcji wspólnego gotowania w której wzieli udział: Panna Mawinna, Lejdi, Gin, Sianko, Mirabelka i Bartoldzik .
Składniki :
świeży imbir (2,5cm) starty na tarce o drobnych oczkach
1 czerwona papryczka chili pokrojone w plasterki
2 średnie cebule drobno pokrojone
2 łyżki czerwonej pasty curry
0,5 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka kozieradki
2 łyżeczki brązowego cukru
400g wieprzowiny (schab) pokrojonej w cienkie plastry
2 łyżki sosu rybnego
400ml mleka kokosowego
połowa dyni piżmowej (około 700g) obrana i pokrojona w kostkę
swieża kolendra
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie :
Na głębokiej patelni lub w dużym rondlu rozgrzej olej. Przesmaż na nim imbir, papryczkę chili i cebulę, aż ta ostatnia się zeszkli. Dodaj czerwoną pastę curry, wymieszaj aż smażone warzywa pokryją się pastą, dodaj kurkumę, kozieradkę, i cukier, wymieszaj i chwilę przesmaż. Dodaj wieprzowinę i smaż do czasu aż zacznie lekko brązowiec. Następnie dodaj mleko kokosowe i sos rybny, wymieszaj, dodaj dynię i zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem przez 30-45 minut lub do czasu aż dynia będzie miękka, a sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj natychmiast przybrane swieżą kolendrą z ryżem jasminowym.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2014/10/tajska-wieprzowina-z-dynia.html