ßßß
1/2 kg marchewki1 duża cebula1 czerwona papryczka chili2 łyżeczki pikantnej pasty curry400 ml mleka kokosowego1/3 szklanki bulionu warzywnego750ml wody1 łyżka soku z limonki/cytrynysólpieprzolejświeża kolendra
PRZYGOTOWANIECebulę i obrane bataty kroimy w kostkę. Marchewkę w plasterki. Papryczkę chili przekrawamy wzdłuż, usuwamy pestki i siekamy. W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy bataty, cebulę, połowę marchewki i połowę chili. Dusimy około 10 minut. Dodajemy pastę curry i przesmażamy. Wlewamy mleko kokosowe (kilka łyżeczek zostawiamy do ozdobienia).Dodajemy wodę i bulion i gotujemy na małym ogniu przez kwadrans. Zupę miksujemy. Dodajemy resztę marchewki i gotujemy 4-5 minut.Gotową zupę rozlewamy do misek i ozdabiamy kleksem z mleczka, chili i listkami kolendry.Smacznego :)
źródło inspiracji