Wykonanie
Share the post "Zupa z
batatów,
marchewki i dyni / Sweet potato, carrot and pumkin soup"Dziś przedstawiam doskonały przepis na zmęczone sylwestrem żołądki. Pyszna, sycąca i rozgrzewająca zupa z
batatów czyli słodkich
ziemniaków,
marchewki i dyni, doprawiona
curry i
kminem rzymskim oraz podana z mleczkiem z
orzechów piniowych. Łatwa, szybka, przyjemna a co najważniejsze – przepyszna! Ponadto, jeżeli zamiast
bulionu drobiowego użyjemy
bulionu warzywnego, otrzymamy w 100 % danie wegańskie. Polecam:)
(10 porcji)Składniki:2 łyżki
oleju4 ząbki
czosnku, drobno posiekane2 średnie
cebule, pokrojone w kostkę2 średnie
marchewki, obrane i pokrojone w plasterki2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę4 szklanki
batatów, obranych i pokrojonych w kostkę6 szklanek
bulionu warzywnego lub drobiowego1 łyżka
curry w proszku1 łyżeczka mielonego
kminu rzymskiego1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki mielonego
pieprzu3/4 szklanki
orzeszków piniowych3/4 szklanki
wody1/4 szklanki posiekanej
kolendry, do podaniaPrzygotowanie:W dużym garnku rozgrzej średnim ogniu
olej i wrzuć
czosnek i
cebulę. Smaż przez około 5 minut, do zeszklenia (uważaj by nie przypalić
czosnku bo robi się gorzki).Dodaj w
marchewkę,
dynię, i
bataty, wymieszaj, po czym dodaj
bulion. Dopraw
curry,
kminem rzymskim
solą i
pieprzem i gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa staną się miękkie.W międzyczasie umieść orzeszki wraz z
wodą w blenderze i zmiksuj na jasny krem.Gdy warzywa są już miękkie, zmiksuj zupę blenderem na gładkie puree. Dopraw
solą i
pieprzem jeżeli to konieczne po czym wyłóż na talerze wraz z kremem
orzechowym, posyp
kolendrą i podawaj.Smacznego!
English versionSweet potato, carrot and pumpkin soup(10 servings)Ingredients:2 tbsp of oil4 cloves garlic, minced2 medium-sized onions, diced2 medium carrots, peeled and sliced2 cups pumpkin, cubed4 cups sweet potatoes, cubed6 cups vegetable or chicken stock1 tablespoon
curry powder1 teaspoon cumin1 teaspoon salt1/2 teaspoon black pepper3/4 cup
pine nuts3/4 cup water1/4 cup chopped cilantro, for garnishPreparation:In a large pot, heat oil on medium heat. Add garlic and onions and cook about 5 minutes, until translucent.Add in the carrots, pumpkin, and sweet potatoes, and stir to combine. Follow with the vegetable or chicken stock,
curry, cumin, salt, and pepper. Let simmer on medium heat for about 30 minutes, stirring occasionally, until vegetables have become soft.While soup cooks, combine the
pine nuts and water in a high-speed blender until creamy. Set aside.When soup is ready, blend using an immersion blender until completely puréed. Season to taste with salt and pepper
serve with peanut cream and cilantro.Enjoy!
Share the post "Zupa z
batatów,
marchewki i dyni / Sweet potato, carrot and pumkin soup"