ßßß
(10 porcji)Składniki:2 łyżki oleju4 ząbki czosnku, drobno posiekane2 średnie cebule, pokrojone w kostkę2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w plasterki2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę4 szklanki batatów, obranych i pokrojonych w kostkę6 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego1 łyżka curry w proszku1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki mielonego pieprzu3/4 szklanki orzeszków piniowych3/4 szklanki wody1/4 szklanki posiekanej kolendry, do podaniaPrzygotowanie:W dużym garnku rozgrzej średnim ogniu olej i wrzuć czosnek i cebulę. Smaż przez około 5 minut, do zeszklenia (uważaj by nie przypalić czosnku bo robi się gorzki).Dodaj w marchewkę, dynię, i bataty, wymieszaj, po czym dodaj bulion. Dopraw curry, kminem rzymskim solą i pieprzem i gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa staną się miękkie.W międzyczasie umieść orzeszki wraz z wodą w blenderze i zmiksuj na jasny krem.Gdy warzywa są już miękkie, zmiksuj zupę blenderem na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne po czym wyłóż na talerze wraz z kremem orzechowym, posyp kolendrą i podawaj.Smacznego!
English versionSweet potato, carrot and pumpkin soup(10 servings)Ingredients:2 tbsp of oil4 cloves garlic, minced2 medium-sized onions, diced2 medium carrots, peeled and sliced2 cups pumpkin, cubed4 cups sweet potatoes, cubed6 cups vegetable or chicken stock1 tablespoon curry powder1 teaspoon cumin1 teaspoon salt1/2 teaspoon black pepper3/4 cup pine nuts3/4 cup water1/4 cup chopped cilantro, for garnishPreparation:In a large pot, heat oil on medium heat. Add garlic and onions and cook about 5 minutes, until translucent.Add in the carrots, pumpkin, and sweet potatoes, and stir to combine. Follow with the vegetable or chicken stock, curry, cumin, salt, and pepper. Let simmer on medium heat for about 30 minutes, stirring occasionally, until vegetables have become soft.While soup cooks, combine the pine nuts and water in a high-speed blender until creamy. Set aside.When soup is ready, blend using an immersion blender until completely puréed. Season to taste with salt and pepper serve with peanut cream and cilantro.Enjoy!
Share the post "Zupa z batatów, marchewki i dyni / Sweet potato, carrot and pumkin soup"


