ßßß
3-4 bataty2 marchewkiokoło 4,5 szklanek bulionu lub wody2 średnie cebule2 ząbki czosnku2 łyżki olejułyżeczka currypo pół łyżeczki: kurkumy, imbiru, kolendrysól, pieprz ziołowy1/4 szklanki mlekaRozgrzać olej w rondlu i dodać pokrojone w piórka cebule i posiekane ząbki czosnku.Smażyć aż się cebula zeszkli, dodać przyprawy: curry, kurkumę, imbir, kolendrę, chwilę razem smażyć.Dodać pokrojone w na małe kawałki bataty i plasterki marchwi.Zalać bulionem lub wodą, tak by warzywa były przykryte.Od zawrzenia gotować 20 minut, po tym czasie zupę zmiksować przy użyciu blendera.Doprawić solą i pieprzem, dolać mleko, zagotować.Zupę podałam z olejem z pestek dyni, surową marchewką i świeżym oregano.
