Wykonanie
Zupa krem z
batatów to drugi przepis z
batatami na blogu. Zupa w smaku przypomina odrobinę krem z dyni, ale wybija się tutaj wyraźnie słodkawy smak. Taka zupa jest bardzo pożywna i odżywcza, a zawartość kaloryczna nie jest wysoka, bo na 100 g
batatów przypada około 100 kcal. Spróbujcie też dietetyczne pieczone frytki z
batatów .
3-4
bataty2
marchewkiokoło 4,5 szklanek
bulionu lub
wody2 średnie
cebule2 ząbki
czosnku2 łyżki
olejułyżeczka
currypo pół łyżeczki:
kurkumy,
imbiru,
kolendrysól,
pieprz ziołowy1/4 szklanki
mlekaRozgrzać
olej w rondlu i dodać pokrojone w piórka
cebule i posiekane ząbki
czosnku.Smażyć aż się
cebula zeszkli, dodać
przyprawy:
curry,
kurkumę,
imbir,
kolendrę, chwilę razem smażyć.Dodać pokrojone w na małe kawałki
bataty i plasterki
marchwi.Zalać
bulionem lub
wodą, tak by warzywa były przykryte.Od zawrzenia gotować 20 minut, po tym czasie zupę zmiksować przy użyciu blendera.Doprawić
solą i
pieprzem, dolać
mleko, zagotować.Zupę podałam z
olejem z pestek dyni,
surową marchewką i świeżym
oregano.