ßßß
1 kg dyni (po obraniu)3 szklanki wody lub bulionucebula2 ząbki czosnku1-2 cm kawałek imbirupapryczka ostra2 łyżki olejupłaska łyżeczka kurkumysól, pieprzpół puszki mleczka kokosowegodo podania: pestki dyni, olej z pestek dyni, kolendra/natka pietruszkiDynię pokroić na małe kawałki.Do garnka wlać olej i dodać: pokrojoną w piórka cebulę, w plasterki czosnek i papryczkę, w paseczki imbir.Smażyć aż cebula będzie szklista, dodać kurkumę i chwilę smażyć razem.Dodać dynię i po chwili wlać wodę lub bulionu.Gotować przez 10-15 minut do miękkości dyni.Dolać mleczko kokosowe.Zmiksować przy użyciu blendera na gładki krem.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Podawać krem z odrobiną oleju z pestek dyni, pestkami dyni i kolendrą ( lub natką pietruszką).