ßßß
500 g piersi kurczakałyżeczka curry, łyżeczka kurkumy, sól, pieprzłyżka oleju kokosowegosok z limonki3 - 4 szalotkiostra papryczka1 cm kawałek imbiru2 ząbki czosnkuduża szczypta curryolejszklanka bulionu (ewentualnie wody)500 g dyniłyżeczka czerwonej pasty currypół puszki mleka kokosowegoryżkolendra / natka pietruszkiPiersi kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do miski i wymieszać z curry, kurkumą, solą i pieprzem.Dodać olej kokosowy (w stanie bardziej płynnym) i sok z całej limonki, wymieszać i odstawić na min. 30 minut do marynowania (jeśli się spieszymy to pomijamy marynowanie).W między czasie pokroić w półplasterki szalotkę, w plasterki papryczkę i czosnek, w cienkie słupki imbir.Dynię obrać ze skórki i pokroić na 2-3 cm kostki.Rozgrzać olej w woku, po czym wrzucić szalotki, papryczkę, imbir, czosnek, curry i smażyć do zeszklenia się szalotek.Dodać mięso z zawartością marynaty, chwilę smażyć, a potem wlać szklankę bulionu i wrzucić dynię.Gotować razem przez około 10-15 minut aż dynia zmięknie, a mięso się ugotuje.W między czasie zacząć gotować ryż.Dolać do woka mleczko kokosowe i pastę curry, zagotować i wymieszać.Podawać z kolendrą (można ją zastąpić natką pietruszki, jak nie dostaniecie) i ryżem.

