ßßß
2 łyżki oleju kokosowego3 ząbki czosnku3 szalotki2 cm kawałek imbiru2 łyżeczki czerwonej pasty currypo pół łyżeczki: szafranu, kurkumy, curry, kolendry4 liście limonki2 szklanki wody lub bulionupuszka mleczka kokosowegosok z połowy limonki250 g krewetek300 g filetu z dorszasóldo podania: ryż basmati, tajska bazylia lub kolendraJeśli używacie mrożonych krewetek i ryby to wcześniej należy je rozmrozić.Na rozgrzanym oleju kokosowym usmażyć czosnek pokrojony w plasterki, cebulę posiekaną w kosteczkę i imbir w paseczki.Dodać pastę curry i przyprawy, chwilę smażyć.Wlać wodę lub bulion, mleko kokosowe, wrzucić liście limonki i zagotować.Dodać sok z limonki, krewetki i rozdrobnioną rybę.Gotować pod przykryciem jeszcze 5 minut (sprawdzić czy krewetki i ryba są gotowe).Doprawić do smaku solą.Podawać z ryżem i tajską bazylią lub kolendrą.
