ßßß
2 szalotki2 ząbki czosnkuolej lub masło kokosowełyżeczka czerwonej pasty curry500 g filetu z kurczakapół szklanki przegotowanej wody lub bulionu500 g pieczareksok z połowy limonki250 g świeżego szpinakupuszka mleczka kokosowego2 liście limonkisól, pieprz ziołowy, curryryż basmatiFilet z kurczaka pokroić na paseczki, doprawić solą, pieprzem ziołowym i obficie curry.Usmażyć kurczaka na oleju aż w środku będzie biały - odstawić na później.W woku lub garnku na rozgrzanym oleju lub maśle kokosowym usmażyć posiekaną szalotkę z czosnkiem, a pod koniec smażenia dodać pastę curry.Pieczarki pokroić w plasterki i wrzucić na patelnię, skropić sokiem z limonki, dolać wodę i smażyć.Kiedy będą gotowane całość zalać mleczkiem kokosowym i dodać liście limonki oraz szpinak - czekać aż się udusi, czyli zmięknie (można nakryć naczynie pokrywką).Dodać wcześniej przygotowanego kurczaka, całe danie doprawić do smaku solą.Podawać z ugotowanym ryżem basmati.
