ßßß
Składniki:300 g filetów z kurczaka500 g dyni hokaido (bez pestek i skóry)garśść liści świeżego szpinaku3 papryczki chili1 mała cebula3 ząbki czosnku1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1 łyżeczka pasty curry1 puszka mleczka kokosowego (niesłodzonego 450 g)sól i pieprz do smaku3 łyżki masła do smażenia (może być też olej)1/2 szklanki wodySposób przygotowania :
Filety z kurczaka pokroić w cienkie paseczki, dynię w kostkę, cebulę w piórka. W dużym rondlu rozgrzać masło i obsmażyć kawałki kurczaka. Dorzucić cebulę, dynię, pastę curry , wyciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone na kawałki papryczki chili ( bez pestek). Dusić na małym ogniu 15 min mieszając, następnie dolać mleko kokosowe i pół szklanki wody, a po 10 minutach dorzucić szpinak i gałkę. Pozostawić pod przykryciem na kolejne 5 min aż szpinak zmięknie.
Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Serwować z pieczywem lub ugotowanym na sypko ryżem. Smacznego!