Wykonanie
Uwielbiam jednogarnkowe potrawy, są proste w przygotowaniu, sycące i bardzo smaczne. Dzisiaj proponuję
curry z dyni i
kurczaka, pyszne danie jesienne z moim ulubionym warzywem, na które właśnie mamy sezon.

Składniki:300 g
filetów z kurczaka500 g dyni hokaido (bez pestek i skóry)garśść liści
świeżego szpinaku3
papryczki chili1 mała
cebula3 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1 łyżeczka pasty
curry1 puszka
mleczka kokosowego (niesłodzonego 450 g)
sól i
pieprz do smaku3 łyżki
masła do smażenia (może być też
olej)1/2 szklanki
wodySposób przygotowania :
Filety z kurczaka pokroić w cienkie paseczki,
dynię w kostkę,
cebulę w piórka. W dużym rondlu rozgrzać
masło i obsmażyć kawałki
kurczaka. Dorzucić
cebulę,
dynię, pastę
curry , wyciśnięty przez praskę
czosnek oraz pokrojone na kawałki
papryczki chili ( bez pestek). Dusić na małym ogniu 15 min mieszając, następnie dolać
mleko kokosowe i pół szklanki
wody, a po 10 minutach dorzucić
szpinak i gałkę. Pozostawić pod przykryciem na kolejne 5 min aż
szpinak zmięknie.

Na koniec doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Serwować z
pieczywem lub ugotowanym na sypko
ryżem. Smacznego!