Wykonanie
Po ostatnim
curry zostało mi otwarte
mleko kokosowe. Danie cieszyło się dużym uznaniem więc postanowiłam, że znów zaserwuje mężowi coś podobnego, ale w nowej wersji: z
pomidorami. Okazało się, że to również był strzał w dziesiątkę:)
składniki:2
piersi z kurczaka200 ml
mleka kokosowegopuszka
pomidorów w zalewie1 duży świeży
pomidor3 łyżeczki
przyprawy currysok z cytryny (do smaku, z ok 1/4
cytryny)2 łyżki
oleju i łyżka
masłapół szklanki
śmietany (18%)mała
cebula2 małe ząbki
czosnkusól,
pieprz,
chili- do smakudo podania:
ryż i
zielenina, najlepiej świeża
kolendra, ale może też być zielona
pietruszka,
szczypiorek lub
bazyliaPiersi z kurczaka myjemy i kroimy na paski. Następnie umieszczamy je w misce lub na głębokim talerzu, obsypujemy 3 łyżeczkami
curry, tak aby całe były obtoczone i zostawiamy w chłodnym miejscu na co najmniej 30 minut. Po tym czasie
cebule kroimy na małe paseczki i podsmażamy na
oleju. Kiedy zaczyna się szklić, dodajemy
mięso i razem podsmażamy. Po chwili dodajemy
czosnek, mieszamy. Kiedy
mięso jest już dobre, dodajemy
mleko kokosowe,
śmietanę i resztę przypraw:
sól,
pieprz (u mnie kolorowy),
chili.Po chwili wlewamy pokrojone
pomidory z zalewą. Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze jakieś 5 minut. Na koniec dodajemy świeżego
pomidora pokrojonego w ósemki i po 5 minutach duszenia danie jest gotowe.Proponuję podanie z
ryżem ugotowanym na sypko i
zieleniną.Smacznego