ßßß
duża cukinia + kilka plastrów cukinii4 średnie ziemniakicebulaolej do smażenia2 ząbki czosnku1-1,5 litra bulionu lub wodypół puszki mleczka kokosowegołyżka curryłyżeczka imbirułyżeczka pieprzu ziołowego2 liście limonkisól do smakudo podania: szynka parmeńska, oliwa, świeża bazyliaW rondlu rozgrzać olej i podsmażyć na nim posiekaną cebulę w piórka oraz czosnek w plasterki.Dodać przyprawy i chwilę smażyć razem.Dodać obrane ziemniaki pokrojone w kosteczkę oraz cukinię również pokrojoną w kostkę razem ze skórką.Zalać wodą lub bulionem, dodać liście limonki i od zagotowania gotować jeszcze 20 minut, do miękkości warzyw.W między czasie na suchej patelni bez tłuszczu zrumienić plasterki szynki parmeńskiej.Na wierzch zupy dodać kilka cienkich plastrów cukinii (zrobionych obieraczką) i chwilę je podgotować by zmiękły, a następnie wyjąć i odłożyć.Wyjąć liście limonki, zmiksować całość przy użyciu blendera na gładki krem.Doprawić do smaku solą, wlać mleczko kokosowe i ponownie zagotować.Gotowy krem można przetrzeć przez sitko.Podawać z paskami cukinii i chipsem z boczku oraz odrobiną oliwą.
