Wykonanie
To ostatnia potrawa krewetkowa, jaką przyrządziłam ostatnio. Wraz z nią skończył się zapas ślicznych i smacznych mrożonych żyjątek, jakie niedawno zakupiłam. Tym razem postawiłam na pikantne, rozgrzewające danie, podane z
makaronem mie, z dodatkiem dużej ilości warzyw oraz pachnące
imbirem .150 g
makaronu mie125 ml
wody400 ml
mleka kokosowego350 g
krewetek1 mała
cukinia2 średnie
cebule1 mała
rzodkiew3 ząbki
czosnkukawałek świeżego
imbiru2 łyżki pasty
currysólKrewetki wrzucamy do garnka i zalewamy
wodą. Dodajemy drobno pokrojoną
cebulę,
rzodkiew,
czosnek oraz posiekany
imbir. Doprowadzamy do wrzenia po czym dokładamy pastę
curry,
sól oraz wlewamy
mleko kokosowe. Gotujemy na średnim ogniu przez około 15 minut. 5 minut przed końcem dorzucamy pokrojoną
cukinię. W międzyczasie gotujemy
makaron mie . Kiedy
sos jest już gotowy dorzucamy do niego
makaron i zestawiamy z ognia. Serwujemy po 3-4 minutach.