ßßß Cookit - przepis na Senegalska zupa z masłem orzechowym i szpinakiem

Senegalska zupa z masłem orzechowym i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchew
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżka oleju
- 100ml mleka kokosowego
- 50g masła orzechowego
- 400ml bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki curry
- 100g świeżego szpinaku
- 1/2 puszki krojonych pomidorów
- szczypta chili
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Zmiażdżony czosnek i posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, następnie dodajemy curry, trochę pieprzu, chili, marchew obraną i pokrojoną w plasterki, chwilę smażymy. Dodajemy pomidory, bulion, gotujemy ok. 20 min.
2. Następnie wrzucamy szpinak, masło orzechowe, wlewamy mleko kokosowe, gotujemy kilka minut, aż szpinak zmięknie, przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Inspiracja: In cooking we trust
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2014/03/senegalska-zupa-z-masem-orzechowym-i.html