Wykonanie
            
Zupę z dyni robiłam po raz pierwszy. Zrobiłam ją na bazie z niedzielnego rosołu. Sama 
dynia jest słodka, a ja lubię pikantne smaki, więc postanowiłam ją przyprawić jak zupę tajską. Dodatek przypraw sprawia, że zupa rozgrzewa - jest idealna na jesienne dni.1 , 5 kg obranej i oczyszczonej dyni2 
marchewki1 
cebulaok.1,5 litra rosołu lub 
bulionu warzywnego1 łyżeczka czerwonej pasty 
curry150 ml 
mleczka kokosowego1 ząbek 
czosnku1/4 łyżeczki suszonego 
imbiru (lub mały kawałek świeżego)3-4 łyżki 
olejunatka pietruszkisól, 
pieprznasiona słonecznika lub dyniopcjonalnie 
olej z pestek dyni do polania
Dynię zetrzeć robotem na wiórki (lub pokroić w drobną kostkę).Obrane 
marchewki zetrzeć robotem (lub na tarce) na wiórki.
Cebulę pokroić na drobną kostkę i wrzucić na dużą patelnię, na rozgrzany 
olej. Po kilku minutach dodać starte warzywa. Podsmażyć, a następnie przełożyć do garnka i zalać rosołem/bulionem.Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę.Dodać 
mleczko kokosowe, przeciśnięty przez praskę 
czosnek, siekaną 
natkę pietruszki i 
przyprawy. Gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu.Przed podaniem posypać prażonymi ziarnami dyni lub 
słonecznika, można jeszcze polać 
olejem z pestek dyni lub 
sosem balsamicznym.