ßßß
opakowanie makaronu Pudliszki Bogactwo Błonnika (500g)4 ząbki czosnku3 łyżki oleju300 g krewetekpół limonkipuszka mleczka kokosowegołyżeczka suszonej trawy cytrynowejpo pół łyżeczki: szafranu, kolendry, currykilkanaście pomidorków koktajlowychpęczek natki pietruszkisól, kolorowy pieprzgarść sezamuPrzygotowanie dania rozpocząć od obrania krewetek - odciąć głowę, pozbyć się pancerzyków (zostawiając ostatni), a następnie odnóży oraz nacinając wierzch krewetki po całej długości usunąć jelito, a na koniec umyć wszystkie krewetki pod bieżącą wodą.Nastawić w garnku wodę z niewielką ilością soli na makaron.Na rozgrzany olej wrzucić przeciśnięte przez praskę ząbki czosnek, chwilę smażyć i dodać posiekaną papryczkę chili.Krewetki skropić sokiem z limonki i oprószyć kolorowym pieprzem.Wrzucić krewetki na patelnię do czosnku i chilli, smażyć minutę i wlać mleczko kokosowe.Dodać przyprawy - trawę cytrynową, szafran, kolendrę i curry.Mieszać aż sos zgęstnieje, pod koniec dodać pokrojone na połówki pomidorki oraz posiekaną natkę pietruszki.Jeśli trzeba doprawić sos z krewetkami do smaku solą i pieprzem.Do wrzącej wody wrzucić makaron i gotować według czasu podanego na opakowaniu.Makaron wyłożyć na talerz i polać go sosem z krewetkami.Danie posypać uprażonym na patelni sezamem.
