Wykonanie
Długi weekend majowy, pewnie większość z nas wyjechała gdzieś wypocząć, bliżej, dalej... Niestety pogoda nie rozpieszcza, z tego co widziałam w prognozie pogody będzie
słonecznie dopiero od poniedziałku! Mam cały tydzień kwietniowo- majowy wolny, pozostałam jednak w Poznaniu. Odwiedzam rodzinkę, spotykam się ze znajomymi, leniuchuję i gotuję. Jakiś czas temu wpadły w me ręce dwie
dynie hokkaido, z części zrobiłam ten przepis, a dziś ugotowałam zupę
dyniową. Zupa trochę inna niż moja sprawdzona a'la
Patison, inaczej przyprawiona, ale równie pyszna .
Składniki:1 kg dyni hokkaido (do kupienia w sklepach eko)kawałek
seleramarchewka1,5- 2 l
bulionu warzywnegooliwa z oliwekpieprz w ziarnach,
kolendra w ziarnach,
gorczyca w ziarnach,
sól,
kurkumanatka pietruszkiimbir korzeńW garnku rozgrzewamy
oliwę z oliwek, wrzucamy posiekany
imbir, ziarna
gorczycy,
kolendry, podsmażamy chwilę. Dosypujemy
kurkumę i
sól. Następnie wrzucamy pokrojoną w kawałki
dynię (dyni hokkaido nie trzeba obierać ze skórki),
seler oraz
marchew i posypujemy
pieprzem. Zalewamy
bulionem i gotujemy do miękkości. Smakujemy i w razie potrzeby doprawiamy, ja miałam zupę troszkę za gorzką, więc dodałam odrobinę
cukru. Na koniec miksujemy blenderem na krem. Podajemy posypane
pietruszką.Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji i konkursie Nietylkopasta :