Wykonanie
Zupa z
soczewicy w kuchni wegetariańskiej to dosyć ograny temat. Co nie znaczy, ze wyobraźnia nie może podpowiedzieć nam własnej kompozycji. Ponieważ uwielbiam czarną
gorczycę i
kurkumę, musiały wylądować w tej zupie. Ale oprócz walorów
smakowych, posiadają wiele cennych właściwości.
Kurkuma zawiera związek o właściwościach przeciwzapalnych (kurkumin), a czarna
gorczyca pobudza wydzielanie soku żołądkowego i poprawia perystaltykę jelit.A moja ukochana
soczewica posiada w swoim składzie dużo potasu i niewiele
sodu, więc nadciśnieniowcy też na jej jedzeniu skorzystają. Oprócz tego znajdziemy w niej żelazo, witaminy z grupy B i kwas foliowy.Producenci informują, że nie trzeba moczyć
soczewicy przed gotowaniem. Ja jednak wiem z doświadczenia, że aby jeść ją bezpiecznie, najlepiej namoczyć. Czerwoną namaczam na kilka godzin, a pozostałe zwykle na całą noc i zawsze odlewam
wodę, w której strączki się moczyły. Dzięki temu nie mam żadnych dolegliwości po ich jedzeniu.I uwaga, żeby przyswoić z
kurkumy jej zdrowotne właściwości, zawsze należy połączyć ją w daniu z
pieprzem.I co ważne, i chyba zawsze
będę o tym trąbić, rośliny strączkowe gotujemy w odkrytym garnku! To pozwala pozbyć się tego, co jest w strączkach niekorzystne i cieszyć się w spokoju ich smakiem i właściwościami.
Składniki (4 porcje)1 szklanka
czerwonej soczewicy1 duży
por1 duża
marchew0,5 małego
selera4 ząbki
czosnku1 mały pęczek
natki pietruszkisól,
pieprz3 łyżeczki
kurkumy3 łyżeczki czarnej
gorczycy1 łyżeczka mielonych ziaren
kolendry1,5 łyżki
masła klarowanegoPrzygotowanie
Soczewicę przepłukać pod bieżącą
wodą i namoczyć na 2-3 godziny w ciepłej wodzie. Następnie
wodę odlać.
Marchew i
selera umyć i obrać.
Seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Marchewkę i umytego
pora pokroić w krążki lub pół krążki,
czosnek posiekać na plasterki. Do dużego garnka wrzucić namoczoną
soczewicę i dodać przygotowane warzywa. Zalać 6 szklankami
wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować, aż
soczewica się rozpadnie, czyli około 40 minut. Wtedy wsypać
sól,
pieprz i posiekaną drobno
natkę pietruszki. Na patelni lub w rondelku rozgrzać
masło klarowane i wsypać czarną
gorczycę. Smażyć, aż nasiona zaczną strzelać. Wtedy dodać
kolendrę i
kurkumę. Podsmażać chwilę na małym ogniu, mieszając i zwracając uwagę, żeby
przyprawy się nie przypaliły. Zdjąć z ognia i od razu wlać do zupy. Wymieszać i gotować jeszcze chwilę. W razie potrzeby dolać nieco wrzątku, jeżeli zupa jest zbyt gęsta.