ßßß
Kurkuma zawiera związek o właściwościach przeciwzapalnych (kurkumin), a czarna gorczyca pobudza wydzielanie soku żołądkowego i poprawia perystaltykę jelit.A moja ukochana soczewica posiada w swoim składzie dużo potasu i niewiele sodu, więc nadciśnieniowcy też na jej jedzeniu skorzystają. Oprócz tego znajdziemy w niej żelazo, witaminy z grupy B i kwas foliowy.Producenci informują, że nie trzeba moczyć soczewicy przed gotowaniem. Ja jednak wiem z doświadczenia, że aby jeść ją bezpiecznie, najlepiej namoczyć. Czerwoną namaczam na kilka godzin, a pozostałe zwykle na całą noc i zawsze odlewam wodę, w której strączki się moczyły. Dzięki temu nie mam żadnych dolegliwości po ich jedzeniu.I uwaga, żeby przyswoić z kurkumy jej zdrowotne właściwości, zawsze należy połączyć ją w daniu z pieprzem.I co ważne, i chyba zawsze będę o tym trąbić, rośliny strączkowe gotujemy w odkrytym garnku! To pozwala pozbyć się tego, co jest w strączkach niekorzystne i cieszyć się w spokoju ich smakiem i właściwościami.
Składniki (4 porcje)1 szklanka czerwonej soczewicy1 duży por1 duża marchew0,5 małego selera4 ząbki czosnku1 mały pęczek natki pietruszkisól, pieprz3 łyżeczki kurkumy3 łyżeczki czarnej gorczycy1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry1,5 łyżki masła klarowanegoPrzygotowanieSoczewicę przepłukać pod bieżącą wodą i namoczyć na 2-3 godziny w ciepłej wodzie. Następnie wodę odlać. Marchew i selera umyć i obrać. Seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę i umytego pora pokroić w krążki lub pół krążki, czosnek posiekać na plasterki. Do dużego garnka wrzucić namoczoną soczewicę i dodać przygotowane warzywa. Zalać 6 szklankami wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować, aż soczewica się rozpadnie, czyli około 40 minut. Wtedy wsypać sól, pieprz i posiekaną drobno natkę pietruszki. Na patelni lub w rondelku rozgrzać masło klarowane i wsypać czarną gorczycę. Smażyć, aż nasiona zaczną strzelać. Wtedy dodać kolendrę i kurkumę. Podsmażać chwilę na małym ogniu, mieszając i zwracając uwagę, żeby przyprawy się nie przypaliły. Zdjąć z ognia i od razu wlać do zupy. Wymieszać i gotować jeszcze chwilę. W razie potrzeby dolać nieco wrzątku, jeżeli zupa jest zbyt gęsta.